Diari Més

Turull avisa que si es posa en marxa el 155 se serà conseqüent amb el compromís de proclamar la república

El conseller de la Presidència defensa que no s'ha fet «cap renuncia» i apunta que no cal esperar setmanes per veure si l'Estat vol dialogar

Jordi Turull

Jordi TurullACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha avisat que si el govern espanyol posa en marxa aquest dimecres l'article 155 de la Constitució voldrà dir que no hi ha cap voluntat de diàleg i se serà conseqüent amb el compromís amb el poble de Catalunya. En declaracions a diversos mitjans de comunicació, Turull ha apuntat que, si es dona aquesta situació, s'haurà de «proclamar la república en el moment i els temps que decideixin els grups parlamentaris». Turull ha defensat que aquest dimarts es va fer un «gran gest» en favor del diàleg sense «renunciar a res». I ha emplaçat el govern espanyol a fer també un gest tot avisant que «no cal esperar setmanes» per veure si realment està disposat a dialogar. Així mateix Turull ha admès que hi ha gent que ha quedat «descol·locada» però ha defensat que és «el més efectiu per fer realitat el somni».

Turull ha defensat que ahir «no es va començar a trossejar els efectes de la declaració d'independència sinó que es va assumir el mandat de l'1-O però es va demanar la suspensió per dialogar». El diàleg és «una inversió per ser independents, no per declarar la independència», ha reblat després que Puigdemont proposés la suspensió de la declaració d'independència per donar una oportunitat a la mediació.

El conseller ha apel·lat a la discreció necessària en una mediació per no donar detalls, però ha apuntat que potser ho faran públic els mateixos mediadors. El conseller ha defensat que el Govern ha complert fent un «gran gest» i espera que ara també es compleixi per l'altra banda. Sense fixar un termini concret per al diàleg, Turull ha advertit que «no cal esperar setmanes per saber si hi ha voluntat de diàleg o no per part de l'estat espanyol» i ha defensat que el que ha quedat clar és la «predisposició al diàleg» de l'executiu català.

Turull ha defensat que no s'ha renunciat «absolutament a res» i que no s'ha donat «ni un pas enrere». I ha explicat gràficament que el Govern «s'ha donat un temps mort» per obrir un procés de diàleg. Si el govern espanyol demostra que no té voluntat de diàleg, Turull ha avisat que ho veurà la comunitat internacional, que creu que si Catalunya fa un gest, també el pot fer l'estat espanyol.

tracking