Diari Més

Sánchez anuncia un acord amb Rajoy per obrir la reforma de la Constitució en sis mesos

El secretari general del PSOE assegura que «s'està activant» el 155 i reitera el seu suport a la resposta del govern espanyol

Pla mig del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en roda de premsa el 9 d'octubre del 2017.

Sánchez anuncia un acord amb Rajoy per obrir la reforma de la Constitució en sis mesosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat que té un acord amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per activar una comissió al Congrés sobre la reforma de la Constitució. El socialista ha explicat en roda de premsa que l'acord contempla la posada en marxa «el més aviat possible» de la comissió al Congrés impulsada pel PSOE sobre el model territorial, que ha d'avaluar especialment el conflicte català i que ha de durar sis mesos. Després d'aquest període, l'acord preveu posar en marxa una comissió per reformar la constitució espanyola. D'altra banda, Sánchez ha considerat «evident que s'està activant» l'article 155 de la constitució espanyola davant la «irresponsabilitat» del Govern i ha reiterat el seu suport al govern espanyol en la resposta a l'actuació de Carles Puigdemont.

Sánchez ha explicat que en els darrers dies ha mantingut diverses converses amb Rajoy en els darrers dies, no totes públiques, i ha afegit que la conclusió a la que han arribat és que «ha arribat l'hora d'abordar la reforma constitucional». Així, es posarà en marxa la comissió d'avaluació del model territorial que el PSOE va impulsar i que durant mig any farà una avaluació de la situació per analitzar els «pros i contres» de l'actual model territorial. Posteriorment, s'iniciarà el debat sobre la reforma de la constitució.

Més enllà d'això i sobre els efectes directes de la compareixença de Puigdemont aquest dimarts al Parlament, Sánchez ha titllat de «cerimònia de l'absurd» el que va succeir a la cambra catalana, on ha valorat que es va anunciar una declaració que es va suspendre més tard i que es va signar un cop finalitzada la sessió plenària. Segons el socialista, aquesta declaració és «dura i irresponsable».

Tot i això, ha dit que la societat va respirar «alleugerida» perquè «aparentment» es va aparcar la declaració unilateral d'independència. Per això, ha donat suport a Rajoy en la decisió de requerir a Puigdemont «què va voler dir i que aparentment no va dir però que a ulls dels partits independentistes sembla que va dir» i ha afegit que és necessari que el president català «aclareixi negre sobre blanc» què va fer ahir.

En aquest escenari, Sánchez ha assegurat que acompanya el president espanyol en el seu requeriment a Puigdemont i ha afegit que aquest requeriment i les paraules de Rajoy suposen activar l'article 155. Tot i això, ha afegit que ell ha traslladat al president espanyol quina és la «interpretació» que els socialistes fan d'aquest article, que no ha concretat, i s'ha mostrat convençut que Rajoy la tindrà en compte.

En el cas que Puigdemont no aclareixi o ho faci en els termes de confirmar que s'ha declarat la independència, el PSOE «donarà suport a les mesures constitucionals que posi en marxa el govern espanyol», assegurant que ha de ser una resposta «mesurada i proporcional». Per al socialista, segons el que respongui el president català «serà ell el responsable de que Espanya respongui amb els instruments que permet la constitució espanyola».

Pel que fa a l'al·lusió al diàleg per part de Puigdemont, Sánchez ha afirmat que el PSOE està «encantat» de dialogar i li ha dit que si busca mediació «no fa falta mirar fora d'Espanya». Per això, l'ha instat a comparèixer al Congrés i explicar la seva visió i plantejar les seves propostes.

Sánchez ha revelat també que en la conversa amb Rajoy va fer una trucada al líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i ha defensat que existeix coordinació entre les dues formacions. De fet, després de la roda de premsa de Sánchez, Iceta ha qualificat d'«històric» l'acord de Sánchez amb Rajoy a través de les xarxes socials.

tracking