Diari Més

El govern espanyol condemna «enfrontaments puntuals» al 9 d'octubre i crida a evitar «efecte contagi» de Catalunya

El delegat Juan Carlos Moragues agraeix l'actuació policial i anuncia l'obertura d'una investigació

Manifestants intentant «rebentar» la marxa convocada per la Comissió 9 d'octubre a València.

Ultres agredeixen simpatitzants de la CUP a una manifestació a ValènciaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El delegat del govern espanyol al País Valencià Juan Carlos Moragues ha condemnat aquest dimarts els «enfrontaments puntuals» i les agressions abans de la manifestació convocada per la Comissió 9 d'octubre (integrada per partits d'esquerres i nacionalistes, sindicats i entitats) amb el lema 'Sí al valencià'. En declaracions als mitjans abans de la presentació del dispositiu policial de la Volvo Ocean Race d'Alacant, Moragues ha anunciat que s'ha obert una investigació per tractar d'identificar les agressions i ha remarcat que els incidents es varen dur a terme en carrers adjacents a la manifestació i amb caràcter previ a la mateixa. En aquest sentit, ha agraït l'actuació dels cossos policials perquè la manifestació es pogués dur a terme i finalitzar sense més enfrontaments, malgrat la tensió. El delegat del govern espanyol ha manifestat que no té constància de ferits i que no va haver càrregues policials.

Sobre la petició de dimissió que han efectuat Compromís, Podem i Esquerra Unida del País Valencià, Juan Carlos Moragues ha dit que li agradaria que la Comissió 9 d'octubre reconegués que els agents varen protegit la seva integritat física, remarcant que fins i tot els varen deixar el megàfon per poder pronunciar el manifest en un punt diferent al previst, ja que on havia d'acabar la marxa estava ple d'ultres.

El delegat del govern espanyol ha indicat que a la convocatòria oficial autoritzada de la Comissió 9 d'octubre es varen sumar «300 independentistes de la CUP» i, en paral•lel, grups d'ultradreta varen convocar una concentració no autoritzada de protesta. Moragues ha explicat que la policia va poder encerclar tots dos grups i ha reiterat que els incidents varen ser puntuals.

«És cert que va haver enfrontaments puntuals previs amb caràcter previ als carrers adjacents però no podem posar un policia en cada cantó amb cada manifestant» ha dit Moragues, que ha defensat el dispositiu policial reforçat en relació amb altres anys amb més d'un centenar d'efectius de fora de València.

«Efecte contagi» de Catalunya

El delegat del govern espanyol al País Valencià ha dit que en aquest moment cal «sensatesa i diàleg» perquè no es produeix «un efecte contagi del que està passant a Catalunya». En aquest sentit ha apel•lat a la responsabilitat dels dirigents valencians per «destensar» i «no fer declaracions que incitin a la crispació sinó tot el contrari».

Moragues ha dit que després d'assistir a la Processó cívica del 9 d'octubre percep que la societat valenciana està «tensa política i socialment» i que hi ha crispació, manifestacions verbals agressives de diferents ideologies i sensibilitats polítiques. «No volem crispació i tensió, cal reconduir la situació perquè el que ha succeït a Catalunya no s'estengui a la Comunitat Valenciana», ha dit.

Sobre si cal evitar la presència de grups d'ultradreta a la processó cívica, el delegat del govern espanyol ha dit que cal eradicar «qualsevol presència de grups violents i extremistes» i lluitar contra la radicalitat i els extremismes. «Per això insisteixo tant en les declaracions dels responsables polítics que en cap cas poden encoratjar a comportaments extrems, violents i agressius», ha remarcat.

El PP valencià condemna «tot acte de violència, vingui d'on vingui»

Per la seva banda, elEl Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) ha emès un comunicat aquest dimarts en el qual expressa la seva «rotunda i més enèrgica condemna a tot acte de violència, vingui d'on vingui» després de les agressions de grups d'ultradreta abans de la manifestació convocada amb el lema 'Sí al valencià' per la Comissió 9 d'octubre amb motiu de la diada valenciana. Al mateix comunicat, el PP valencià ha mostrat «el nostre ple suport als cossos i forces de seguretat de l'Estat i a la tasca que duen a terme».

tracking