Diari Més

El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa demana a Zoido que investigui l'actuació policial de l'1-O

Nils Muiznieks sosté que la força utilitzada pels agents va ser «desproporcionada» i «innecessària»

El comissari de Drets Humans del COE, Nils Muiznieks.

El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa demana a Zoido que investigui l'actuació policial de l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, ha reclamat al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, una investigació «independent i efectiva» sobre l'actuació policial durant el diumenge 1 d'octubre per impedir la celebració el referèndum. En una carta adreçada la ministre el passat 4 d'octubre però feta pública aquest matí, el comissari afirma que l'ús de la força va ser «desproporcionat» i «innecessari» contra la gent que volia votar i creu que la investigació ha de servir per impedir una «escalada de la tensió i la violència» i per preservar al confiança amb els funcionaris públics. Dos dies després, Zoido va respondre al comissari que l'actuació policial va ser «prudent, apropiada i proporcionadament amb l'objectiu d'assegurar el compliment d ela llei i la protecció dels drets i llibertats de tots els ciutadans».

En la missiva, el comissari de Drets Humans del Consell d'Europa assenyala que organitzacions com Amnistia Internacional va reportar casos de l'ús «inapropiat» de pilotes de goma i com en alguns casos es van produir ferits. A més, constata la necessitat que per utilitzar aquest tipus de projectils el seu ús estigui «regulat i monitoritzat».

D'altra banda, Nils Muiznieks recorda que el passat 2013 va traslladar al govern espanyol la recomanació d'establir un mecanisme independent per adreçar les queixes sobre les actuacions policials i proposa ampliar les competències del defensor del poble o bé crear un nou cos. En qualsevol cas, emplaça Zoido a estudiar aquesta possibilitat.

En la resposta, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, assegura al comissari que a l'Estat «ningú és perseguit per les seves idees» i que «qualsevol aspiració política pot ser expressada i canalitzada a través de vies legals», però que «els secessionistes han ignorat de manera deliberada». Zoido també indica que el TC va declarar il·legal el referèndum i que les forces i cossos de seguretat de l'Estat van actuar d'una manera «prudent, apropiada i proporcionadament».

D'altra banda, el ministre garanteix que les actuacions «no van estar dirigides contra els ciutadans i les seves idees sinó que van buscar la no celebració de la consulta» i que es van limitar a seguir les instruccions del TC i altres jutjats.

El Síndic de Greuges facilita informació

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha informat que ha rebut l'avís del comissari europeu de Drets Humans, Nils Muiznieks, on es demana al ministeri de l'Interior que investigui l'actuació policial de l'1-O. Ribó ha detallat que ha enviat puntualment informació al comissari sobre el context social i polític a Espanya i a Catalunya. En concret, li ha traslladat informació sobre l’actuació de les forces de seguretat de l’Estat durant l’1 d’octubre i la voluntat de la institució de dilucidar responsabilitats judicials i policials. El Síndic de Greuges ha insistit que segueix endavant amb les investigacions, ja ha rebut prop de 200 escrits sobre aquesta situació i considera que cal arribar «fins al fons de la qüestió» per tal de garantir que no es torni a repetir.

Denúncia a diversos organismes europeus

Ribó també va traslladar la gravetat dels fets, a banda del comissari europeu de Drets Humans, a la defensora del poble europeu, l’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans, el president de l’Institut Internacional de l’Ombudsman i els defensors autonòmics. Entre els organismes internacionals de defensa de drets que fins ara s’han pronunciat en contra de la violència exercida per policia espanyola i Guàrdia Civil destaquen el Congrés de Poders Locals i Regionals Europeu, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, i també l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans i del relator especial per a la llibertat d’expressió i opinió.

El Síndic també ha tingut coneixement que Amnistia Internacional conclou -en l’informe elaborat per observadors- que hi ha hagut un ús «excessiu i innecessari» de la força per part de la policia sobre persones indefenses i l’ús de pilotes de goma, i que Human Rights Watch també està elaborant un redactat.

tracking