Diari Més

Societat

Alerta per una xarxa social que facilita assetjar en l'anonimat els adolescents

Els experts recomanen a les famílies parlar molt i a fons amb els fills i membres més joves per fer un bon ús d’Internet i les seves aplicacions

La xarxa es dirigeix especialment a persones que estan en edat adolescent.

Alerta per una xarxa social que facilita assetjar en l'anonimat els adolescentsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una nova xarxa social on el principal atractiu és la possibilitat d’interactuar i enviar missatges o comentaris als altres usuaris de forma anònima ha aparegut sota la denominació This Crush. És una aplicació força opaca i no hi ha dades concretes dels catalans que la utilitzen, però el professor de la UOC, Ferran Lalueza, xifra en centenars de milers les descàrregues que s’han fet a Catalunya. Tot i que les normes d’ús la limiten a la majoria d’edat, falsejar-ho és fàcil i es calcula que molts perfils corresponen a menors d’edat, sobretot entre 13 i 16 anys. Per això, els experts alerten que la xarxa es pot convertir en una nova arma de ciberassetjament i, per això, estar a l’aguait és la principal recomanació per als pares.

En només un any, l’ús de This Crush ha experimentat un creixement exponencial i ja són centenars de milers les descàrregues que s’han fet en dispositius a Catalunya. Així ho ha confirmat Lalueza, expert en xarxes socials, que ha vist com l’aplicació és cada vegada més popular i que les limitacions imposades per l’empresa no garanteixen un bon ús d’aquesta, ja que tot i l’obligatorietat de ser major d’edat per obrir-se un perfil, és fàcil mentir i la companyia, amb seu social a Israel, es remet a les lleis d’aquest país i deixa tota la responsabilitat a l’usuari i, en cas que sigui menor, al seu tutor.

El perill de This Crush rau en el seu principal atractiu, l’anonimat. Els usuaris poden interactuar amb altres usuaris, ja sigui a través de missatges o comentaris, de forma anònima. La «coartada» inicial de l’empresa creadora és poder enviar ‘«floretes» i afalacs, i poder facilitar la declaració d’amor entre els usuaris, però tal com explica Lalueza, aquesta primera impressió deriva cap a insults, atacs verbals o comentaris de mal gust, per la qual cosa s’acaba atacant l’autoestima de les persones. El problema es dóna, explica Lalueza, perquè tot i ser una xarxa per majors d’edat, els usuaris se situen entre els 12 i els 20 anys, i majoritàriament, entre els 13 i els 16 o 17, ja que hi ha l’atractiu de l’anonimat sota una aparença vintage.

tracking