Diari Més

Suïssa està disposada a fer de mediadora entre Catalunya i Espanya

El govern del país alpí està en contacte amb les dues parts, segons la radiotelevisió suïssa RTS

Una imatge d'arxiu de Puigdemont i Rajoy.

Suïssa està disposada a fer de mediadora entre Catalunya i EspanyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament Federal d'Afers Estrangers (FDFA) suís està disposat a construir una plataforma de diàleg entre el govern espanyol i les autoritats catalanes, segons ha informat la radiotelevisió publica suïssa RTS aquest divendres. Els membres del govern d'aquest país alpí han detallat que estan en contacte amb les dues parts, però s'han negat a fer qualsevol comentari sobre en quin punt es troben les negociacions per no comprometre el procés. L'FDFA ha recordat a la cadena suïssa que sempre té en consideració totes les sol·licituds de mediació.

Tot i l’oferiment de Suïssa per a un possible diàleg, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha rebutjat posar en marxa una mediació amb el govern català. «No tractarem amb qui fan un xantatge tan brutal a l’Estat», va afirmar Rajoy. En aquesta línia, l’eurodiputat Esteban González Pons, vicepresident del Partit Popular Europeu, va subratllar, durant el debat sobre la situació a Catalunya a l’Eurocambra, que «és Espanya a qui li toca dialogar amb Espanya» i va remarcar que no es «necessiten» tuteles o mediadors.

Suïssa ha estat seguint amb atenció la situació de Catalunya des del passat setembre, quan dotze diputats del Parlament suís van enviar una missiva al govern espanyol amb la petició de què recuperés «el seny» i emprengués «el diàleg amb les autoritats elegides democràticament a Catalunya». Els signants de la carta van remarcar «que s’ha de respectar el dret del poble català a determinar el seu propi futur» i van afegir que «la demostració de força de l’actual govern espanyol» és contrària als valors suïssos, basats en «la cultura del diàleg, la democràcia i la cerca de consens».

Durant el referèndum de l’1-O, una delegació suïssa va estar present a Catalunya per a veure el desenvolupament de la votació. El grup d’observadors va ser convidat, juntament amb 200 persones més d’arreu del món, per l’Associació de Municipis per la Independència.

tracking