Diari Més

La CUP demana que es declari la independència el proper dimarts

Els cupaires defensen que la mediació ha d'arribar després de la proclamació per arbitrar entre dos subjectes polítics «en igualtat de condicions»

Imatge del diputat de la CUP Carles Riera al Parlament.

La CUP demana que es declari la independència el proper dimartsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diputat de la CUP Carles Riera considera que el ple que previsiblement es durà a terme el dimarts 10 d'octubre –el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat comparèixer a petició pròpia- és una «oportunitat història i un moment clau» per a exercir «l'autodeterminació» al Parlament després de l'1-O, i en aquest sentit ha afirmat que la intenció dels cupaires és que en aquest ple es declari la independència. Riera, que ha admès que estan en converses amb JxSí per un text sobre aquesta declaració, ha assegurat que «ningú» ha posat sobre la taula «cap escenari de dilació, d'ajornament, d'ambigüitat o de confusió». «Treballem sobre escenaris efectius», ha insistit el diputat de l'esquerra anticapitalista, també per a l'entrada en vigor de la llei de Transitorietat i fundacional de la república. A més, Riera ha insistit que la mediació s'ha de produir un cop el Parlament proclami la independència perquè entenen que l'arbitratge passa per asseure en una taula «dos subjectes en igualtat de condicions».

La CUP entén, doncs, que ara cal «validar i reivindicar» l'escenari que obren, al seu entendre, l'1-O i l'aturada general del 3 d'octubre. «Ara és ja el moment ineludible, inajornable, d'exercir l'autodeterminació, el poble ja ho ha fet», ha assegurat el diputat cupaire en roda de premsa abans que es reunís la Junta de Portaveus aquest divendres al Parlament. «Les nostres institucions han de fer un acte de dignitat», ha afegit.

Per això, i en reivindicar la declaració de sobirania del 9-N de 2015, Riera ha reclamat «obeir i deure fidelitat i lleialtat» a la llei del Referèndum i amb una declaració d'independència que volen ja aquest dimarts donar llum verda també al procés constituent. «Que s'obri ampli, democràtic i participatiu», ha afegit en una crida explícita a sumar-hi els comuns.

Text, i votació?

Els cupaires, que consideren que el ple arriba tard, han assegurat així que no treballen en cap altre escenari que no passi per fer efectiva la independència i l'aplicació de la llei de Transitorietat. «És el que nosaltres esperem», ha afegit citant de fet l'article 4 de la llei del Referèndum.

«Ens cenyim al que està acordat i aprovat al Parlament», i per això en les converses d'aquestes hores amb JxSí per consensuar un text per dimarts no hi cap un pacte que no es pugui explicar «en el marc» d'aquesta llei, que va suspendre cautelarment el TC, ha afirmat.

La CUP no ha concretat, però, si preveuen amb JxSí una votació d'aquest text dimarts –a l'ordre del dia només hi ha formalment la compareixença del president. «El procediment, com es formalitzarà, en aquests moments encara està sobre la taula, pendent de concreció», ha afirmat.

Tampoc ha respost si els anticapitalistes prefereixen que se sotmeti el text a votació del ple: «Igual que JxSí i el Govern tenim diverses formes possibles sobre la taula, la millor serà la que puguem consensuar amb convenciment i consistència, no ens tanquem en banda a cap opció», ha assegurat.

En aquest context, Riera ha afirmat també que les tesis que ha defensat les darreres hores el conseller Santi Vila «en absolut» són ara sobre la taula. «No s'han traduït en termes de cap proposta sobre la taula», ha afegit.

Canvi de seu, canvi d'empresa

El diputat cupaire també ha aplaudit –«ens sembla molt positiu i saludable»- que els ciutadans puguin canviar també «les seves pautes de relació» amb les empreses que decideixin traslladar la seva seu social fora de Catalunya. «Amb la mateixa llibertat» per a empreses i clients, ha afirmat. «No deixa de ser una altra manera d'autoafirmació del país», ha respost Riera.

Ara bé, el diputat de l'esquerra anticapitalista sí que ha denunciat que el consell de Ministres hagi «facilitat les desubicacions». «No en té prou amb intervenir les institucions, perseguir representats polítics fidels al poble i al Parlament, i reprimir la població, que a més vol actuar per tal de facilitar que les empreses abandonin el país», ha lamentat.

tracking