Diari Més

Puigdemont insta Rajoy a acceptar una mediació internacional que hauria «d'apadrinar» la Unió Europea

El president diu que ha rebut ofertes i apel·la al «restabliment de la normalitat» i a «posar fi a la restricció de les llibertats»

El president, Carles Puigdemont, en roda de premsa al Palau de la Generalitat, el 2 d'octubre del 2017.

Puigdemont insta Rajoy a acceptar una mediació internacional que hauria «d'apadrinar» la Unió EuropeaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convidat aquest dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, a acceptar una «mediació internacional» per abordar la situació que ha quedat després de la jornada de l’1-O. Per al president, aquesta mediació l’hauria de fer «gent experta en drets humans i en resolució de conflictes» que probablement no fossin directament de l’estructura europea. Però tot i això, assegura que el procés hauria d’estar «apadrinat per la UE» per vincular més a l’Estat espanyol. Puigdemont assegura que ja ha rebut ofertes d’algunes personalitats que podrien ser «vàlides» però no ha posat noms ni perfils sobre la taula. El que sí ha remarcat és que aquesta mediació hauria de partir d’un «restabliment de la normalitat institucional», de la «fi de les restriccions de les llibertats a Catalunya», i de la creació «d’un clima de distensió política».

Per altra banda, el President de la Generalitat ha defensat que la participaciódel 42%, segons dades provisionals, «reforça extraordinàriament» els resultats de l'1-O tenint en compte les condicions «d'amenaça» i «d'escamots de la por distribuïts pel país». En aquest context ha assenyalat que es tracta d'una participació idèntica amb la què es va ratificar la constitució europea. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu extraordinari, Puigdemont ha reivindicat que el referèndum és vàlid, que el seu resultat és vinculant i que, en conseqüència, el Govern «té el deure de prendre decisions polítiques». D'altra banda, el president de l'executiu català ha avançat que avui no se sabran els resultats oficials del referèndum i que «difícilment» serà demà dimarts.

Puigdemont ha explicat que l'administració electoral està treballant a contra rellotge per fer el recompte i ha admès que les condicions en què estan fent la feina «no són les més òptimes».Sobre els resultats, també ha afegit que no hi ha «tacticisme» i que els observadors internacionals tenen accés al recompte i, per tant, que serà «verificable» per ells.

Preguntat per la validesa dels resultats, Puigdemont ha defensat que «naturalment» que ho són. «Amb aquestes condicions, de tanta amenaça, tants escamots de la por distribuïts pel país i malgrat els vaixells carregats de policies, estem amb una participació idèntica a la què es va produir en la constitució europea», ha reblat. Aquest fet, segons el president, no només no invalida el resultat sinó que el «reforça extraordinàriament». «És un resultat vinculant i tenim el deure de prendre decisions», ha conclòs.

tracking