Diari Més

El PP diu que la xifra de ferits de l'1-O és «una gran farsa»

El partit polític rebutja la mediació internacional

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo.

El PP diu que la xifra de ferits de l'1-O és «una gran farsa»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha rebutjat aquest dilluns la mediació internacional que planteja el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per resoldre la situació a Catalunya. «No està sobre la taula cap mena de plantejament sobre mediació internacional», ha dit. També ha posat en dubte la xifra de ferits i contusionats que ha ofert el Departament de Salut, i que s’eleva a 893 persones que han hagut de ser ateses. Segons Maillo, tot el que envolta l’1-O és «una gran farsa» perquè les úniques dades de què disposa –ha dit- són quatre persones hospitalitzades, altres que «han patit alguna lesió» i 33 policies ferits. L’1-O, ha dit, es va fer «exactament el mateix que quan els Mossos van treure el 15-M de Plaça Catalunya», però l’independentisme ha activat una «operació de marketting que té com a objectiu la victimització dels independentistes». En aquest sentit, ha admès que el govern espanyol va perdre ahir la batalla de la imatge internacional, però «prendre decisions té un cost». També ha defensat l’ús de pilotes de goma per part de la policia espanyola, malgrat que estan prohibides pel Parlament: «La policia i la Guàrdia Civil poden adoptar decisions i utilitzar bales de goma perquè està permès per la legislació», ha dit, i «només es va utilitzar els antidisturbis en una ocasió i quan es van veure acorralats».

Respecte a la possible declaració d’independència per part de Puigdemont, Maillo ha demanat a Puigdemont que «no prengui decisions en calent que no van enlloc, que no tenen tornada i que tenen conseqüències inevitables». «Cal que assumeixi les responsabilitats dels seus actes presents i futurs», ha dit. També ha emplaçat tothom a donar «suport al govern d’Espanya» davant una situació «inèdita» en què cal «estar al costat del govern». «Totes les consideracions són benvingudes, però una cosa és opinar i una altra decidir». «El govern i les institucions e l’Estat no faran un pas enrere, no pot, i Puigdemont des d’ahir ho sap».

Respecte a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució –tal com demana Albert Rivera- Maillo ha afirmat que aquest tipus de qüestions s’abordaran a les reunions que Rajoy celebra aquest dilluns. En tot cas ha censurat que Rivera ho hagi plantejat públicament. «Que fàcil és opinar, i que difícil és decidir», ha dit, però «no hi ha cap porta tancada i totes les portes estan obertes» i «ara no ens volem pronunciar sobre una cosa que no té cap plantejament concret perquè no és el moment».

Diu que «tots» els líders europeus donen suport a Rajoy

Malgrat les crítiques de col·legues europeus a la repressió, i també les paraules del portaveu de la Comissió Europea, Margaritas Schinas sobre el fet que «la violència no pot ser mai un instrument polític», Maillo ha afirmat que «tots» els líders europeus han expressat el suport a l’executiu de Rajoy i «sentim molt de prop el suport de la UE», «No tenim cap temor perquè cap país de la UE ni la Comissió Europea pot acceptar la ruptura de la legalitat al sí de la UE».

Admet que el govern espanyol va perdre ahir batalla de la imatge internacional

Per contra, a preguntes sobre el fet que el govern espanyol ‘va perdre aquest diumenge la batalla de la imatge internacional’ ha assegurat que el govern espanyol va haver d’adoptar mesures. «No és una qüestió d’imatge és una qüestió de defensar els drets de tots els ciutadans», ha afirmat. «Evidentment quan es prenen decisions d’aquesta naturalesa a l’àmbit judicial té aquest cost».

Rebutja la reforma de la Constitució

Maillo també ha apuntat que ara o és el moment d’abordar una reforma de la Constitució. «Han de tornar a complir l’Estatut,, la legislació vigent i la Constitució espanyola». {El que és lògic, natural i sensat és això, i no hi ha cap escenari concret» sobre la reforma de la Constitució perquè «és un escenari diferent».

Responsabilitza Puigdemont

Segons el PP, els «únics» responsables del que està passant a Catalunya són Puigdemont, Junqueras i els seus socis de la CUP. Ha demanat a la resta de formacions, en referència al PSOE, que no mantingui una «equidistància» entre «la legalitat i la il·legalitat». L’equidistància, ha dit, és una posició «insostenible i lamentable que no compartim».

Critica els Mossos

Maillo també ha criticat l’actuació dels Mossos, que les associacions de fiscals i una part de la dreta espanyola consideren que va ser laxa. «Els Mossos estaven sota mandat judicial del TSJC i tenien ordres concretes, cosa que és important remarcar», ha sentenciat, perquè actuacions com les d’ahir «s’han vist a molts països».

tracking