Diari Més

Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum de l'1-O

La gent ha començat a arribar a les cinc de la matinada per intentar evitar que a les sis la policia tanqui les seus

Cues, a les 6 del matí, a l'Escola Tarragona.

Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum de l'1-ODiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Primeres cues als col·legis electorals de molts indrets de Catalunya per poder votar al referèndum d'autodeterminació convocat per a aquest diumenge 1 d'octubre. Les xarxes socials han començat a difondre fotografies de persones al davant de les escoles, esperant perquè comenci la votació i també per si arriba policia amb la intenció de precintar el col·legi. Cal recordar que l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que les seus electorals del referèndum, suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional, han de quedar tancades abans de les sis de la matinada.

Aquesta postura judicial ha fet que des de molts col·lectius s'hagin fet crides per ocupar les escoles durant tot el cap de setmana i perquè a partir de les cinc de la matinada tothom qui ho volgués es concentrés davant dels col·legis per resistir de forma pacífica davant de possibles actuacions policials.

De fet, les hores prèvies a l'inici del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, previst per a les nou del matí del diumenge 1 d'octubre, han estat marcades per l'ocupació de més col·legis electorals per part de ciutadans que volen impedir que les seus siguin precintades. La delegació del govern espanyol a Catalunya ha afirmat que els Mossos d'Esquadra han precintat 1.300 col·legis electorals i que només n'hi havia 163 d'ocupats. Els Mossos han negat haver precintat cap local i no han ofert cap dada. Per la seva banda, Escoles Obertes afirma que assegurava que a dos quarts de quatre de la matinada hi ha 1.134 col·legis ocupats iha posat a l'abast de la ciutadania una eina informàtica mitjançant la qual es pot anar actualitzant l'estat de cada escola. En tot cas, aquesta nit el volum d'ocupacions ha augmentat a diferents indrets del país, així com el nombre d'activitats programades. A banda, els pagesos s'han afegit a la protesta bloquejant amb els seus tractors els accessos a nombrosos col·legis arreu del país.

A les comarques de Tarragona els veïns s'han mobilitzat per evitar el precinte dels col·legis electorals. L’institut Pons d’Icart de Tarragona i l'escola Teresa Miquel de Reus són dos dels nous centres que estan oberts des d'aquest dissabte al vespre. Una cinquantena de persones han passat la nit al centre tarragoní, on expliquen que han tingut "l'oportunitat d'entrar" després de trobar l'edifici "obert" i han decidit que era "un molt bon moment per preparar una gran festa de tardor". "Hem entrat per garantir el referèndum", ha explicat Santi Fortuny, que ha dormit al Pons d'Icart.

Els Mossos d'Esquadra encara no han passat a fer cap advertiment en aquest espai i els concentrats han explicat que estan "preparats" perquè "vinguin i aclareixin tots els dubtes que tinguin" i que els rebran amb una actitud pacífica. L'escola Teresa Miquel de Reus, on un grup acampava des de divendres a la tarda, també està oberta des d'aquest dissabte al vespre. A la capital del Baix Camp, ja són sis els col·legis oberts i s'ha dormit en nou dels tretze que hi ha en total.

Com a Tarragona, les mobilitzacions per evitar el tancament dels col·legis electorals s'han produït arreu de Catalunya. Pel que fa a l'acció dels pagesos de portar els tractors fins davant dels col·legis electorals, aquests fets s'han produït a les terres de Ponent, a l'Alt Pirineu i a les comarques centrals.

Unes 150 persones, davant de l'Institut Martí i Franquès.

Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum de l'1-OCarlos Doménech Goñi

Cues al Martí i Franquès de Tarragona per evitar el precinte de l'institut, que actuarà com a col·legi electoral aquest 1-O.

Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum de l'1-OCarlos Doménech Goñi

Cues a les 6 del matí, a l'Escola Tarragona.

Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum de l'1-OCarles Magrané

tracking