Diari Més

El cens serà universal i els ciutadans podran votar en qualsevol col·legi

Es tracta d'una mesura per donar resposta a possibles tancaments de locals de votació

Les urnes, al Institut Sant Pere i Sant Pau de Tarragona.

Comencen a arribar urnes per l'1-O a alguns col·legis electorals catalansJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cens del referèndum de l'1 d'octubre serà universal, el que significa que els ciutadans podran votar en qualsevol col·legi electoral, segons han confirmat a l'ACN fonts del Govern. Ho ha explicat posteriorment en roda de premsa el conseller de la Presidència i portaveu de l'executiu, Jordi Turull. Es tracta d'una mesura per donar resposta a possibles tancaments de locals de votació, tot i que de moment no s'ha produït cap precinte. Una altra de les mesures que ha anunciat Turull és que els ciutadans podran votar sense sobres si no en tenen, i també amb paperetes oficials impreses a casa. Hi haurà un grup d'acadèmics i professionals que controlarà si hi ha vulneracions dels drets humans. Turull ha constatat que el Govern està en condicions d'afirmar que es podrà celebrar l'1-O. «No com voldríem, però podrem celebrar amb garanties el referèndum d'autodeterminació», ha dit.

En una primera roda de premsa a les 8 del matí juntament amb el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, Jordi Turull ha constatat que aquests han estat «dies difícils» i ha recordat que dissabte mateix el sistema tecnològic de la Generalitat va ser «atacat per múltiples vies», amb requeriments a Google, caigudes del sistema d'Internet i talls del sistema de telecomunicacions. En els últims dies, ha continuat, han estat censurades més de 140 pàgines web, s'han tancat servidors i s'ha exigit a companyies que els seus clients catalans no poguessin veure certes pàgines. «Han fet tot el possible per tombar el web que informa d'on votar, però no ho han aconseguit», ha conclòs.

A això li ha sumat la confiscació de 9 milions de paperetes i d'un milió i mig de sobres, la «censura postal» i la detenció i retenció de desenes de persones. .«Hem estat vigilats per drons i helicòpters dia i nit al Palau de la Generalitat. Però el Govern avui ja està en condicions d'afirmar que podrem celebrar, no com voldríem, però podrem celebrar amb garanties el referèndum d'autodeterminació tal i com ens vam comprometre», ha subratllat el portaveu.

Davant dels obstacles que ha posat l'Estat per poder celebrar la votació, el conseller ha anunciat algunes mesures. En primer lloc, davant la previsió que es puguin tancar alguns punts de votació durant el dia, s'ha desenvolupat un sistema per poder votar en qualsevol local obert a través d'un cens universal. Això vol dir que a cada taula hi haurà un sistema per consultar aquest cens i validar que la persona no hagi votat anteriorment. Serà un sistema electrònic que complementarà l'operativa habitual de votació. Després d'aquesta comprovació s'utilitzarà el format del paper, com es fa habitualment en qualsevol elecció. Turull ha reconegut que «això alentirà el procés, però permetrà que tothom pugui votar mentre hi hagi una escola oberta».

Una altra mesura anunciada per Turull és que s'ha autoritzat el vot sense sobre. Tot i que el conseller ha apuntat que «s'han pogut superar tots els decomisos i fabricar de nou tot el material», això no ha estat possible en el cas dels sobres. Per tant, allà on no n'hi hagi, el ciutadà haurà de doblar la papereta i introduir-la a l'urna, que en ser translúcida, permetrà que el secret de vot estigui garantit.

Tot i que hi haurà paperetes a tot arreu, el conseller també ha explicat que es podran utilitzar les que s'hagin imprès a casa o les que s'hagin distribuït sempre que siguin oficials.

Un grup d'acadèmics per controlar possibles vulneracions de drets

El Govern ha convidat un grup d'acadèmics i professionals que farà un seguiment de la jornada, controlant si hi ha vulneracions dels drets fonamentals i possibles incidències. A última hora faran una compareixença per fer consideracions sobre la participació. La seva tasca acabarà al final de la jornada i mantindran contacte amb la missió d'observadors internacionals. Turull ha negat que substitueixin la Sindicatura Electoral. El conseller ha concretat que aquestes persones no s'ocuparan de certificar el recompte, i de moment no ha volgut avançar com es farà. Ha argumentat que totes les persones que s'ha mostrat disposades a col·laborar han acabat sent «víctimes de la repressió». «No volem posar en més risc persones», ha afegit.

Els membres d'aquest grup són Enoch Albertí, catedràtic de Dret Constitucional (UB); Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política (UPF); Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional (UAB); Josep Maria Vilajosana, catedràtic de Filosofia del Dret (UPF); Joan Vintró, catedràtic de Dret Constitucional (UB), Ignasi Faura, advocat, i Eladi Crehuet, notari.

El Govern tornarà a comparèixer a les 10 del matí per valorar l'obertura dels col·legis electorals. Turull ha aprofitat per fer una crida perquè «brilli el civisme i les actituds més pacífiques». «Voldríem que avui s'imposi el sentit comú i els valors de la democràcia i del respecte als drets més fonamentals dels ciutadans, com és poder exercir el seu vot lliurement», ha dit.

Turull ha constatat que «està tot a punt», la gent, les urnes i les paperetes, i cal respectar les posicions de tots els ciutadans, els que votin i els que no ho facin. «No hi ha hagut tant de poder com per aturar tanta democràcia», ha conclòs.

tracking