Diari Més

El Fiscal ordena les policies locals impedir que s'utilitzin urnes de comicis anteriors que són als ajuntaments

També obliga els agents locals a col·laborar amb els Mossos a precintar col·legis electorals 'amb un radi de seguretat de 100 metres'

Imatge d'arxiu de la preparació d'urnes per uns comicis electorals, l'any 2013.

El Fiscal ordena les policies locals impedir que s'utilitzin urnes de comicis anteriors que són als ajuntamentsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Superior de Catalunya ha ordenat a les policies locals prendre les «mesures oportunes» per impedir que el material electoral pertanyent a l’Estat que guarden els ajuntaments catalans, com urnes, pugui ser fet servir per al referèndum de l’1 d’octubre, suspès pel TC.

En dos instruccions dictades aquest dimecres, el ministeri públic obliga a més les policies locals, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a col·laborar amb els Mossos d’Esquadra, si així se’ls sol·licita, per precintar els centres de votació de l’1-O.

En la instrucció dirigida a les policies locals, recorda que existeix un «dipòsit de material electoral propietat de l’Administració General de l’Estat, confiat als ajuntaments per al correcte desenvolupament dels processos electorals».

Davant del referèndum de l’1 d’octubre convocat pel Govern i suspès pel Tribunal Constitucional (TC), la Fiscalia Superior de Catalunya indica a les policies que han «d’adoptar les mesures oportunes per impedir que l’esmentat material sigui utilitzat» per celebrar la consulta d’independència.

Amb aquest objectiu, el ministeri públic ordena a la policia local «garantir la seua custòdia i assegurar que el material electoral de l’Administració General de l’Estat no sigui utilitzat el dia 1 d’octubre, informant de qualsevol incidència o novetat que es produeixi en la seua custòdia o ús» abans de la jornada de l’1-O.

La instrucció dirigida a les policies locals reprodueix l’ordre de precintament dels locals designats per acollir les urnes de l’1-O que ahir va remetre la Fiscalia als Mossos d’Esquadra i precisa que s’ha d’impedir la votació en un «radi de seguretat» de 100 metres d’aquests recintes.

En aquest sentit, demana les policies locals que «prenguin en consideració» el contingut d’aquesta instrucció, «quant que se li pugui requerir l’auxili i la col·laboració per part dels Mossos d’Esquadra».

Segons la instrucció, les policies municipals de Catalunya hauran «de col·laborar» amb els Mossos «en els requeriments que li siguin sol·licitats per al compliment» de l’ordre de precintament de locals electorals, «com més aviat millor i sotmetent-se a la seva coordinació operativa».

Aquesta col·laboració, afegeix la instrucció de la Fiscalia, haurà «de ser considerada com un servei de prioritat davant qualsevol altra comesa aliena al compliment d’aquestes tasques concretes de la policia judicial».

Per la seva part, la instrucció que el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha dirigit al general cap de la zona de Catalunya de la Guàrdia Civil i el cap superior de Policía els informa de la facultat dels Mossos d’acudir a ells en el cas que no sigui suficient l’ajuda deixada per les policies locals per precintar els centres de votació.

Tot això sense perjudici, afegeix, que la Fiscalia Superior de Catalunya «emeti, en aquest context, les ordres i instruccions procedents», és a dir, que hagin de complir els mandats directes que els pogués fer el ministeri públic.

En aquest sentit, demana als caps d’ambdós cossos que disposin «la planificació de l’ús de les seves reserves, així com, en funció de l’evolució dels esdeveniments durant l’1 d’octubre, la directa intervenció de les unitats sota el seu comandament» per confiscar «urnes, equips informàtics, paperetes i documentació o propaganda electoral».

tracking