Diari Més

Forn reconeix que potser no es podrà votar a tots els col·legis l'1-O

El conseller d'Interior veu una «aberració» que la Fiscalia ordeni els dispositius de cara al referèndum i espera que «algú recapaciti»

Imatge d'arxiu del conseller d'Interior, Joaquim Forn.

Forn reconeix que potser no es podrà votar a tots els col·legis l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha assegurat que aquest diumenge se celebrarà el referèndum previst, si bé ha admès que potser no es podrà votar en tots els col·legis electorals. «És importantíssim votar i posarem tots els recursos perquè la gent ho pugui fer. On no es pugui votar, demanarem a la gent que estigui al carrer, davant les urnes, i que demostri arreu del món que hi ha un estat que impedeix que un país pugui decidir el seu futur», ha afirmat Forn en una entrevista a RAC1. El conseller veu un «error enorme» i «una aberració» que la Fiscalia ordeni els dispositius policials del referèndum i espera que «algú recapaciti» i que «prengui les mesures necessàries i que no vagin en contra de la gran mobilització que es preveu per l'1-O». Forn també ha acusat el govern espanyol de voler crear «mobilitzacions tumultuoses» amb les actuacions de la Guàrdia Civil i la policia espanyola.

«En aquests moments no puc dir si de les 2.200 escoles es podrà votar a tot arreu. És evident que ens posaran molts impediments», ha afirmat Joaquim Forn a RAC1. El conseller d'Interior ha avançat que, en aquesta eventual situació el proper diumenge, el Govern haurà de fer «una valoració dels llocs on s'ha pogut votar i dels llocs on no s'ha pogut fer; i d'aquests, què ha passat i quanta gent s'ha mobilitzat».

El conseller ha reiterat que estan «absolutament preocupats» per l'ordre de la Fiscalia als Mossos d'Esquadra de precintar tots els col·legis electorals aquest cap de setmana i ha recordat que aquest dimarts el Govern ja va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel paper de la Ministeri Públic, que ha acusat d'«excedir-se en les seves competències».

Forn ha evitat respondre quan se li ha demanat si els Mossos estaven més a prop de precintar col·legis, com ordena la Fiscalia, o de facilitar les votacions, que és la voluntat del Govern. Ara bé, ha contestat que «qualsevol mesura que es prengui s'ha de fer amb criteris de proporcionalitat». «No es pot fer una acció per evitar un mal i crear un mal superior, que és la voluntat de la Fiscalia amb la seva darrera instrucció», ha defensat. El conseller d'Interior ha carregat directament contra el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza: «No té cap tipus de prestigi, s'ha convertit en el braç executor del govern allà on calgui».

Preguntat per si la policia espanyola i la Guàrdia Civil han vingut per alterar l'ordre, Forn ha respost que «és evident». «Entrar a una impremta a buscar material, es fa per alguna cosa en positiu o per exaltar els ànims de la gent? I les detencions? És evident que forma part d'un relat que vol construir l'estat». El conseller ha insistit que el govern espanyol està «tensionant» perquè l'1-O hi hagi una «mobilització que no sigui pacífica» i ha cridat als ciutadans a mobilitzar-se «cívicament» i a «no caure en el seu parany».

El titular d'Interior ha lamentat que el govern espanyol no li concreti el nombre d'efectius de reforç que s'han traslladat en les darreres setmanes a Catalunya i també ha denunciat que aquests policies no comuniquen les seves actuacions als Mossos.

Forn ha afirmat que li «preocupen» les imatges en què desenes de persones acomiadaven els agents de la Guàrdia Civil al crit de 'a por ellos' en casernes com la de Huelva: «No podem continuar en un estat que es dedica a acomiadar contingents com si anessin a la guerra, a colonitzar. Em sembla increïble que ningú ho hagi desautoritzat, és inacceptable».

El titular d'Interior també ha lamentat de nou que algunes instàncies estatals «no han suportat el paper que ha tingut la policia catalana des dels atemptats del 17 d'agost».

El Govern estudia convocar la Junta de Seguretat

El conseller ha explicat que el Govern està estudiant convocar la Junta de Seguretat de Catalunya, l'òrgan encarregat de crear les polítiques de seguretat i els cossos policials a Catalunya. Els Mossos volen que sigui la Junta de Seguretat de Catalunya la que coordini els dispositius policials per l'1 d'octubre.

tracking