Diari Més

Josep Maria Jové cessa com a secretari general de la Vicepresidència

El decret aprovat pel Govern busca per protegir-lo de la multa de 12.000 euros diaris imposada pel TC

Imatge d'arxiu del

La Guàrdia Civil deté el secretari general de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Josep Maria JovéACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Maria Jové ha cessat com a secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. El decret, aprovat en un consell executiu extraordinari al Palau de la Generalitat, busca protegir-lo de la multa imposada aquest dijous pel TC de 12.000 euros diaris. El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha explicat que l'alt tribunal demanava a Jové «una sèrie d'accions» que és «impossible» que pugui fer mentre està detingut i entén que la «millor manera» de protegir-lo «despropòsit» és el decret de cessament. Així mateix, ha reiterat el seu «reconeixement, agraïment profund i confiança» cap al fins ara secretari general de la Vicepresidència. «El Govern expressa la seva condemna i indignació», ha declarat en referència a les actuacions de la Guàrdia Civil dels últims dies.

Turull també ha explicat que la decisió del cessament és «compartida» entre Juvé, el seu advocat i el Govern, i ha afegit que en les properes «hores o dies» el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, explicarà com queda «reorganitzat» el departament. Les responsabilitats de Juvé les pot assumir el propi vicepresident o bé es poden delegar «per garantir que funcioni la conselleria», tal i com ha apuntat Turull, que ha reiterat que la redistribució de tasques «es farà» però que és competència de Junqueras.

Sobre els «plans de contingència» que va anunciar aquest dijous al vespre el president, Carles Puigdemont, per garantir l'1-O, el portaveu de l'executiu s'ha limitat ha demanar que la gent «confiï» en el Govern.

Un 70% de col·legis habituals

Pel que fa als col·legis electorals -que va donar a conèixer el propi Puigdemont aquest dijous a la tarda-, Turull ha dit que aproximadament un 70% de les seus de l'1-O són els mateixos que els de les últimes eleccions. Tot i matisar que la xifra és un «traç gruixut», ha afirmat que la gran majoria de locals són els habituals que en els anteriors comicis.

El portaveu del Govern ha garantit que l'executiu està «concentrat» en fer possible el referèndum, i ha subratllat que l'1-O està «en mans de la gent» i que, per tant, «la batalla està guanyada». A més, ha sentenciat que l'Estat s'equivoca si creu que detenint membres del Govern aconseguirà que la gent «marxi a casa». «El tsunami es multiplicarà per dos», ha manifestat Turull, que s'ha mostrat convençut que hi ha gent que no tenia previst anar a votar l'1-O però que finalment hi anirà en veure l'actuació del govern espanyol i de la policia.

Sobre la Sindicatura Electoral, els membres de la qual també estan al focus de l'Estat, Turull ha recordat que és competència del Parlament i no del Govern. Finalment, i sobre una possible vaga general en cas que l'Estat impedís l'1-O, Turull ha conclòs que l'executiu no es planteja cap altre escenari que no sigui el del referèndum.

La presienta de la Sindicatura de la Vall d'Aran renuncia

Per altra banda, la presidenta de la Sindicatura a la Vall d’Aran, Carme Vilanova, ha renunciat per evitar la multa diària de 12.000 que ha imposat el TC als membres de les Sindicatures Electorals.

tracking