Diari Més

La Fiscalia del Suprem cita l'alcalde de Tortosa perquè comparegui voluntàriament

Haurà de comparèixer la setmana que ve, sense data fixa, per explicar si està donant suport al referèndum

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, és un dels que s'ha sumat a la petició.

PDeCAT, Tortosa, mandat, Ferran Bel, relleu, entrevista, alcaldeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Suprem ha citat l'alcalde de Tortosa i diputat al Congrés pel PDeCAT, Ferran Bel, perquè comparegui voluntàriament la setmana que ve davant aquesta institució i expliqui si està donant suport al referèndum independentista català.

La notificació, amb el suport de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de l'advertiment fet pel Tribunal Constitucional a tots els alcaldes que han de respectar la suspensió del referèndum o podrien incórrer en desobediència, s'ha cursat a través de la fiscalia de Tarragona i no assenyala cap dia concret.

Fonts fiscals han confirmat a Efe aquesta informació i han explicat que, de negar-se a comparèixer el diputat, no seria possible obligar-lo a acudir davant el fiscal, atès que està aforat i només es podria procedir contra ell previ suplicatori davant el Congrés i a través del Tribunal Suprem.

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va donar instruccions el passat 15 de setembre als fiscals del Suprem i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè procedeixin a la citació en qualitat d'investigats dels alcaldes que donen suport al referèndum sobiranista català i tenen la condició d'aforats per ser parlamentaris.

En concret, va demanar que se cités a declarar davant la Fiscalia del Suprem l'alcalde de Tortosa i diputat al Congrés pel PDeCat, Ferran Bel, i davant la del TSJC els diputats autonòmics i alcaldes de Mollerussa, Seu d'Urgell, Valls i Vilanova i la Geltrú, Marc Solsona, Albert Batalla, Albert Batet i Neus Lloveras, respectivament.

Ells formen part de la llista de 712 alcaldes als quals Maza va demanar citar com a imputats per signar decrets per cedir locals al Govern de la Generalitat per organitzar el referèndum sobiranista de l'1 d'octubre.

A causa de la seva capacitat, els diputats autonòmics només poden ser investigats pel Tribunal Superior de Justícia català i el diputat nacional pel Tribunal Suprem.

Així, Maza s'ha dirigit al fiscal superior de Catalunya i al fiscal en cap de Sala penal del Tribunal Suprem perquè procedeixin a incoar diligències d'investigació per determinar si aquests ajuntaments cooperen en l'organització de l'1-O i per citar com a investigats els cinc alcaldes.

El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre de forma cautelar la convocatòria del referèndum català d'independència de l'1 d'octubre.

Ho va fer el passat 7 de setembre, en admetre a tràmit els quatre recursos presentats pel Govern central contra les resolucions adoptades ahir pel Parlament i el Govern.

El TC, a instàncies de l'Executiu, va advertir de l'obligació de respectar aquesta decisió als 947 alcaldes catalans, a més de a tots els membres del Govern i a més de 60 alts càrrecs de la Generalitat; a la Mesa del Parlament i als responsables dels Mossos i als mitjans públics catalans, entre d'altres.

tracking