Diari Més

Commemoració

Nens del Baix Camp i el Penedès, a l'homenatge a l'Olimpíada Popular del 1936

El conseller Raül Romeva destaca que «després de tants anys de silenci» calia honorar els «valors del 1936»

Alguns dels nens participants en les proves esportives de la commemoració amb el conseller Romeva.

Nens de Reus i el Penedès, a l'homenatge a l'Olimpíada Popular del 1936Generalitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mig miler de nens i nenes d'arreu de Catalunya han participat aquest dimecres a Barcelona en un homenatge a l'Olimpíada Popular del 1936, que no es va poder organitzar per culpa de l'esclat de la Guerra Civil.

Els participants, d'entre 10 i 12 anys, han hagut de completar una cursa a l'estadi Pau Negre, una prova individual i una de col·lectiva. Vinguts des del Baix Empordà, el Bages, el Pla de l'Estany, Terrassa, el Baix Camp i el Baix Penedès, els joves han fet des de salts de longitud fins a circuits de tanques, passant pel tir a l'arc, el bàsquet, el futbol o el rugbi. «Per tots aquests anys de silenci, de malaurat oblit i fins i tot menyspreu, calia fer aquest esdeveniment avui», ha assenyalat el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

«La no celebració de l'Olimpíada Popular, a causa del cop d'estat de l'any 36, va fer que transcendís l'àmbit esportiu per esdevenir un símbol», ha remarcat Romeva, que ha estat acompanyat a l'acte del quart tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, i representants d'entitats memorialistes com Carles Vallejo o Adelina Escandell.

L'Olimpíada Popular del 36, que pretenia oferir una alternativa als Jocs de Berlín organitzats pel règim nazi d'Adolf Hitler, destacava Barcelona com «el lloc adequat» per combatre el feixisme, ha recordat Romeva, que ha preuat la lluita «durant segles contra l'opressió social i nacional» que ha fet Catalunya.

«Els valors del 1936 eren valors de llibertat, cooperació i de lluitar contra qualsevol forma d’extremisme. Aquests valors encara són vigents aquí», ha destacat el conseller. El Govern, ha dit, vol homenatjar «aquelles persones que van venir a defensar aquests valors» i ha fet el vincle, també, amb els nens i nenes que, vinguts d'arreu del país, els seguiran defensant en el futur.

L'acte, de fet, ha comptat amb la presència de Maria Salvo, expresidenta de l'Associació d'Expresos del Franquisme i Dones del 36 i voluntària a l'Olimpíada, i d'Antoni i Alfons Cànovas, que eren nedadors del Club Natació Barceloneta i combatents de l'exèrcit republicà, i que havien de participar als Jocs. Així mateix, un representant del Clarion Cycling Club 1895 també ha assistit a l'homenatge, precisament després de rememorar amb una marxa ciclista de Londres a Barcelona els combatents de les Brigades Internacionals.

Per primera vegada a la història, la jornada ha permès interpretar a Barcelona l'Himne de l'Olimpíada Popular del 36, amb música de Hans Eisman, i que ha fet possible Carles Bertran Quartet. També s'ha escoltat el poema que va escriure Josep Maria de Sagarra per a la inauguració dels jocs, que han recitat les rapsodes Sara Giménez i Lali Barenys.

L'Olimpíada Popular, finançada pels governs de les repúbliques espanyola i francesa i de la Generalitat de Catalunya, havia mobilitzat fins a 23 delegacions de països i regions sense estat d'arreu del planeta, i prop de 5.000 atletes. Els esportistes havien de competir en una vintena de disciplines, com l'atletisme, el bàsquet, el beisbol, les bitlles, la boxa, la natació, la pilota basca, el tennis o el tir.

Maria Salvo i els germans Antoni i Alfons Cànovas a l'acte institucional d'homenatge a l'Olimpíada Popular de Barcelona 1936.

Nens de Reus i el Penedès, a l'homenatge a l'Olimpíada Popular del 1936Helle Kettner

Imatge de l'acte d'homatge celebrat aquest dimecres.

Nens de Reus i el Penedès, a l'homenatge a l'Olimpíada Popular del 1936Generaltat de Catalunya

tracking