Diari Més

Ensenyament

El Consell Escolar de Catalunya aprova la proposta d'escolarització obligatòria fins els 18 anys

• L’organisme lliurarà el document 'Ara és Demà' a la consellera d’Ensenyament, que l’haurà de presentar al Parlament
• El document s'ha aprovat per majoria, però amb l'oposició de les organitzacions sindicals i la FaPaC.

La davallada demogràfica a la ciutat suposa una reducció de 170 infants respecte al curs passat.

Demà s'inicia la preinscripció escolar a TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de mesos de feina i debat, el Consell Escolar de Catalunya (CEC) ha aprovat el document de l’Ara és Demà, un recull de ponències que defineixen com hauria de ser el sistema educatiu català i que, entre altres aspectes, proposa l’escolarització universal als 2 anys, l’obligatorietat d’anar a escola fins als 18 anys o un enfortiment de la formació de mestres així com canvis en l’accés a la funció docent. El document ha estat aprovat per majoria però ha comptat amb els vots en contra de les organitzacions sindicals, CCOO, UGT, USOC i USTEC-STEs, que consideren no és el debat que necessita l’educació a Catalunya, i la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC). El text es lliurarà a la consellera Ponsatí, que l'haurà de trametre al Parlament.

A través de les ponències de cinc experts, el document Ara és Demà proposa alguns canvis en el sistema educatiu català, basat en l’equitat, la inclusió, el plurilingüisme, la interculturalitat i la participació de les famílies. Així, en el document, es recull una nova manera d’organitzar les etapes educatives, amb universalització de l’educació als 2 anys per afavorir l’estimulació precoç, la continuïtat de l’etapa de Primària en instituts-escola com a centres fins als 15 anys, i l’allargament de l’escolarització obligatòria fins als 18 anys.

També revisa la formació del professorat i aposta per millorar-la i aconseguir que tots els docents tinguin formació de màster. Alhora, demana un cos docent únic, amb un sol títol, i una carrera professional més flexible entre etapes. Per millorar la pràctica docent es proposa una residència més intensa i la formació permanent. Així mateix, es recomana canviar el sistema d’accés a la funció docent amb entrevistes o simulació de casos reals com a mètodes de selecció de personal.

L’autonomia de centres, l’atenció de la diversitat de l’alumnat, la participació de les famílies o el paper de l’entorn són altres aspectes en què fan atenció aquest document.

Des d’USTEC-STEs considera que el debat no ha permès la participació activa del conjunt de la comunitat educativa, i que parteix d’una mala diagnosi sobre les necessitats de l’educació catalana. En aquest sentit, pel sindicat majoritari, el manteniment de la doble xarxa provoca segregació escolar, i aquest és el principal problema de l’educació del país. USTEC també critica la presència del poder econòmic en el sistema proposat pel document així com lamenta que no es proposi fer créixer la democràcia als claustres i consells escolars. Pel sindicat, moltes de les propostes que resumeix el text són «mesures clàssiques del neoliberalisme més tòxic» i per tant, no han volgut donar-li suport.

En una línia similar s’ha pronunciat CCOO, que n’ha criticat la «falsa imatge» de participació de la comunitat educativa, denunciant una manca flagrant de pluralitat. CCOO creu que el procés s’ha fet amb «presses» i defensa que una reflexió d’aquest tipus requereix un treball «més raonat i pausat». A més, pel sindicat, el projecte no té en compte la situació actual «real» del sistema educatiu català amb restriccions econòmiques i normatives, ni tampoc s’hi ha inclòs altres diversitats com la del lleure educatiu, l’educació a la petita infància, el món municipal la Formació Professional o la universitat.

tracking