Diari Més

Política

Puigdemont assegura que no ha cessat ningú i que Munté, Jané i Ruiz han decidit fer un «pas al costat»

El president defensa que el Govern ha de ser la «primera garantia» de l'1-O i reivindica que l'executiu forma un «sol equip»

El president del Govern, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, compareixen a la sala de premsa del Palau de la Generalitat per explicar els canvis a l'executiu.

Puigdemont assegura que no ha cessat ningú i que Munté, Jané i Ruiz han decidit fer un «pas al costat»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que no ha cessat cap conseller i que són els titulars de la Presidència, Neus Munté; de l'Interior, Jordi Jané; i d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, els qui han decidit fer un «pas al costat». En una roda de premsa per explicar els canvis al Govern per encarar l'etapa final fins a l'1-O, Puigdemont ha dit que no té «cap raó» per cessar-los i ha lloat «la seva feina, honestedat i lleialtat». En aquest context, el president de la Generalitat ha defensat que el Govern ha de serà la «primera garantia» del referèndum i ha reivindicat que l'executiu forma un «sol equip» sense fer distincions entre membres del PDeCAT i d'ERC.

El president ha comparegut d’urgència al Palau de la Generalitat junt al vicepresident, Oriol Junqueras, per explicar la remodelació del Govern i els canvis interns que han decidit implantar. Així, Carles Puigdemont ha explicat que tots els consellers del seu Govern estan i han estat «determinats, sense excepcions, a avançar cap a l’1-O». Però tot i això ha detallat que Neus Munté (Presidència), Jordi Jané (Interior), Meritxell Ruíz (Ensenyament) i Joan Vidal (secretari del Govern) «han decidit fer un pas al costat i propiciar la renovació» del Consell Executiu. En el seu lloc, ha explicat que seran consellers Jordi Turull (Presidència i portaveu de l’executiu), Joaquim Forn (Interior), i Clara Ponsatí (Ensenyament), i que Víctor Cullell assumeix el càrrec de secretari del Govern.

Segons Puigdemont, els consellers sortints han fet «la seva feina amb responsabilitat, lleialment i de manera molt positiva per aplicar el programa de Govern». «Han actuat amb profund sentit del servei públic i han demostrat que s’han guiat sempre per l’ètica de la responsabilitat i la convicció. El seu compromís perdura. Comptem amb ells com amb tantes i tantes persones que són igualment necessàries. No sobra ningú, tots fem falta», ha sentenciat en senyal d’agraïment.

I és que, segons el president, ell «no ha cessat ningú». «A tots les consellers els he dit que no tinc cap raó per cessar-los. Han fet la feina de manera exemplar i no puc estar si no content. Només puc acceptar la seva determinació per fer un pas al costat per haver completat un cicle», ha afegit Puigdemont, que ha assegurat que «cap dels consellers –que marxen- tenen cap dubte sobre el que convé fer al país» i que cap ha posat en qüestió el referèndum i l’estratègia del Govern.

Per al president, aquests canvis responen al «canvi d’etapa» derivat de la «negativa de l’Estat a acordar el referèndum», tot apuntant que no es podia fer al setembre després de la qüestió de confiança perquè «aleshores tocava mantenir la proposta del referèndum pactat i treballar-hi». A més, ha volgut fer una clara distinció entre el «cessament de Jordi Baiget» per falta de confiança i la situació dels quatre membres del Govern que ara abandonen. Segons Puigdemont, ara són ells els que «formulen una demanda» que ell accepta. En aquest sentit, ha volgut negar també que «cap de les decisions, ni una, que afecten al Govern s’hagi pres al marge del Govern, del president i del vicepresident», negant així les crítiques que havien arribat per haver-se deixar assessorar per persones o factors externs a l’executiu.

El president també ha volgut negar que la reestructuració interna que porta l’àrea de Processos Electorals de Governació a Vicepresidència «tingui res a veure» amb que la consellera Meritxell Borràs estigui investigada per la compra d’urnes. «Té una querella i la consellera ha decidit estar al front de les seves responsabilitats. Sap perfectament què és estar al Govern. Es queda reiterant el seu compromís amb l’1-O», ha dit.

Als nous membres del Govern, el president s’ha dirigit amb agraïment. «Cal molt coratge, valentia i lleialtat a la institució per assumir la responsabilitat ara. No posen condicions. Ells accepten amb honor. Accepten totes les explicacions que els donem», ha comentat el Puigdemont.

Per últim, ha reivindicat la unitat que assegura que regna al Consell Executiu, tant a l’anterior com al nou. «Som consellers de JxSí. No és un Govern d’una coalició posterior a les eleccions, és una coalició anterior, que es va presentar amb un sol programa de Govern i amb la mateixa lleialtat a un programa de Govern. Formem un sol equip. Al Consell Executiu no mirem de quin color és cadascun ni a quin partit polític pertany. Les responsabilitats i decisions son solidaries i la determinació és única», ha sentenciat. A més, ha volgut posar en valor la importància d’aquesta unitat i solidesa perquè, segons el president, «el Govern és la primera garantia perquè se celebri el referèndum de l’1 d’octubre».

tracking