Diari Més

Salut

Neix la primera associació catalana de pacients d'homeopatia

L’ACPAUH vol reivindicar l’ús d’aquesta teràpia i la llibertat dels pacients per «gestionar la seva salut»

El tractament amb flors de bach és dels més comuns en homeopatia.

Neix la primera associació catalana de pacients d'homeopatiaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El proper dilluns 10 d’abril es celebra el Dia Internacional de la Homeopatia, una teràpia medicinal considerada alternativa, que utilitza preparats sense ingredients químics actius. A Catalunya, un gran nombre de pacients d’aquesta teràpia s’han unit per formar l’Associació Catalana de Pacients, Amics i Usuaris de la Homeopatia (ACPAUH), pionera al territori català i que fa tot just tres mesos que ha vist la llum. De fet, a Espanya només hi ha associacions similars al País Basc, Andalusia i les Canàries.

El president de l’ACPAUH, Miquel Peralta, explica alguns dels motius que van portar a engegar l’associació: «Principalment volem donar el nostre punt de vista com a pacients de la homeopatia i reivindicar el dret del pacient a gestionar la seva salut». Aquesta segona idea no va només lligada a aquesta teràpia, sinó que és aplicable a totes les malalties i tots els pacients, tal com es recull al decàleg de l’European Patients Fortum, que agermana associacions de pacients de totes les malalties.

A Catalunya, igual que a la resta del territori espanyol, l’homeopatia té una lluita constant contra «informacions esbiaixades i desqualificacions» que la titllen de pseudociència o de placebo. Segons Peralta, aquestes desinformacions «contrasten molt amb la grata experiència que nosaltres tenim com a pacients de la homeopatia». En aquest sentit, el president de l’ACPAUAH enveja alguns països europeus on aquesta teràpia està més avançada: «Hi ha veterinaris que estan utilitzant homeopatia amb animals i obtenint molt bons resultats». Segons Miquel Peralta, no té cap sentit dir que «la homeopatia no és res quan està demostrat que dóna resultats positius».

A més dels ingredients, l’homeopatia es desmarca de la medicina tradicional perquè «es centra en l’àmbit més personal, no busca només tractar malalties sinó que actua en l’àmbit més general». Al cap i a la fi, però, no deixa de ser un tractament que «de manera directa o complementària ajuda a millorar la salut de les persones» i per això els medicaments homeopàtics passen els seus controls de qualitat i estan regulats i acceptats per la llei.

Un dels principals esculls, a més de la mala imatge que es dóna, és que la homeopatia no entra a la seguretat social i, per tant, els seus tractaments són privats. Tot i així, Peralta defensa que «els remeis homeopàtics no són cars». En aquest sentit, és on l’ACAUH incideix més en la idea de fer arribar el punt de vista dels seus usuaris: «No podem explicar el mateix que expliquen els metges però si que podem aportar les nostres vivències a aquells que vulguin apostar per la homeopatia o, simplement, la vulguin conèixer».

tracking