Diari Més

Ensenyament

El Govern ofereix un increment de 3.500 mestres més per al curs que ve

La CUP és «moderadament optimista» i interpreta que el Govern s’ha obert ara a tocar la fiscalitat

Una professora, durant una classe.

El Govern ofereix un increment de 3.500 mestres més per al curs que veACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha ofert, en el marc de la negociació dels pressupostos, un increment de 3.500 mestres més per al curs que ve, que se sumen als 2.000 extres que ja incloïen els comptes pel 2017. La mesura suposaria 140 MEUR anuals i, en part, l’augment de docents seria possible per la reducció duna hora setmanal de l’horari lectiu del professorat.

Aquest divendres s’ha produït una nova reunió entre el Govern i la CUP sobre els comptes que s’ha allargat durant unes quatre hores. Fonts de la CUP asseguren que estan «moderadament optimistes» i interpreten que el Govern s’ha obert ara a parlar de fiscalitat i de canvis en IRPF, successions o patrimoni. El Govern traslladarà aquest dilluns a la CUP una oferta global sobre els pressupostos, tenint en compte que dimarts comencen les assemblees locals i territorials dels cupaires. Un procés que culminarà dissabte 28 de gener quan els anticapitalistes prendran una decisió definitiva.

A banda de la taula de negociació de Govern i CUP, el Departament d’Ensenyament està parlant directament amb els sindicats i ha posat sobre la taula una proposta per incrementar el número de docents. Els sindicats estan valorant aquesta proposta i preveuen que continuaran negociant durant la setmana que ve. De fet, dimecres està prevista una reunió de la mesa sectorial. Segons els sindicats, no només s’ha de parlar d’un increment de mestres per al curs que ve, sinó garantir que aquesta tendència es mantingui en els pròxims anys.

La proposta d’augmentar en 3.500 mestres més la plantilla del curs que ve té un cost de 140 MEUR anuals i es produiria, en part, per la reducció d’una hora setmanal de l’horari lectiu dels mestres. Els sindicats, en canvi, inicialment reclamaven que la reducció d’horari fos de dues hores setmanals.

Tant el Govern com la CUP coincideixen que dilluns que ve l’executiu català traslladarà una proposta sobre la globalitat de temes que s’han anat parlant en els últims dies. Està previst que al llarg del cap de setmana hi pugui haver alguns contactes però no reunions formals.

Des de la CUP creuen que l’oferta pressupostaria de dilluns inclourà aspectes de política fiscal i propostes en alguns dels impostos que els cupaires demanen modificar (IRPF, impost de successions i impost de patrimoni). De fet, la CUP interpreta que, malgrat les reticències del PDeCAT amb aquesta qüestió, s’hauria trencat el «no» de l’executiu a parlar d’aquests tres principals impostos, una posició negociadora que va ser consensuada dimarts entre el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras. Altres fonts coneixedores de la reunió d’aquesta divendres apunten que els impostos ambientals també s’han posat sobre la taula.

Una altra de les qüestions que està sobre la taula de les negociacions és la renda garantida de ciutadania. Segons fonts de la CUP, en la reunió d’aquest divendres s’ha parlat sobre la manera com es poden reubicar partides en favor del fons destinat a aquesta renda.

En qualsevol cas, la data fixada al calendari és el 28 de gener, quan es reunirà el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària que ha de decidir finalment si l'esquerra anticapitalista dóna suport als comptes. Les assemblees locals i territorials cupaires s'haurien de reunir, per tant, aquesta setmana que ve per traslladar la seva posició. Ara bé, fonts de la CUP no tanquen la porta que la negociació s'allargui sense deixar marge a les seves bases per debatre-ho. Una opció que, avisen, podria ser contraproduent.

tracking