Diari Més

Economia

Com afectarà la pujada dels impostos de l'alcohol, les begudes ensucadres i del tabac?

L'impost especial sobre l'alcohol d'alta graduació és d'un 5%, i el del tabac d'un 2,5% en el paquet i d'un 6% pel d'embolicar

Un gin tònic en una imatge d'arxiu.

Com afectarà la pujada dels impostos de l'alcohol, les begudes ensucadres i del tabac?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va anunciar divendres passat una nova bateria de mesures amb l'objectiu de complir l'objectiu de dèficit de cara al 2017. La més important, la modificació de l'impost de societats, portarà a les arques de l'Estat prop de 4.650 milions d'euros anuals, i la CEOE s'ha pronunciat i ha manifestat que la nova pujada pot llastrar la competitivitat de les empreses espanyoles.

Però a més el Govern ha pujat ja des de dissabte passat els impostos especials sobre l'alcohol d'alta graduació (un 5%), i el tabac (2,5% en el paquet i un 6% pel d'embolicar), a més d'anunciar l'engegada d'un nou gravamen sobre les begudes ensucrades amb gas, una mesura que ja funciona en alguns països en considerar-se que estan lligades amb problemes d'obesitat. Per tots ells, el Govern espera recaptar altres 500 milions anuals.

La pujada de l'alcohol: un llast per a bars i locals d'oci

L'augment en el preu de l'alcohol ha enxampat per sorpresa a productors, distribuïdors i els bars i locals que ho subministren, que es mostren contraris i preocupats per la repercussió de la pujada. De moment, i igual que en el tabac, l'efecte de la nova pujada en el preu de venda al públic ho notaran els consumidors i amos de bars quan els distribuïdors manin una nova remesa ja etiquetada amb els nous impostos. Els càlculs, segons la patronal de begudes espirituosas (FEBE), és que una ampolla mitjana d'uns 40 graus pugui encarir-se uns 20 cèntims el litre.

I com afectarà a la meva butxaca?

Aquí els càlculs varien en funció, lògicament, de l'alcohol que es begui. Segons unes dades fetes públiques, un bevedor habitual tarragoní podria veure la seva despesa anual augmentada en uns 8 euros. En el cas del tabac, el repte dels impostos especials és reduir el seu consum, de la mateixa forma que en l'alcohol. Segons les enquestes del Ministeri de Sanitat, la despesa mitjana dels fumadors a l'estat és de 1.210 euros a l'any entre venda de paquets i tabac d'embolicar i que, amb la nova pujada, podrien pagar uns 21 euros més en impostos anualment.

A l'espera de les begudes ensucrades

El cas del nou impost sobre les begudes carbonatades està encara pendent d'una llei que ho estipuli, però el seu anunci ha fet ja pronunciar-se a la patronal nacional, ANFABRA. En la seva opinió, segons han manifestat en un comunicat, consideren el futur impost «injust i discriminatori» perquè es gravarà a un producte «per tenir un ingredient, però no a l'ingredient en si». Encara que encara no es pot saber la quantia de la nova recaptació, si se li imposa el mateix tipus que a la cervesa, igual que passa en altres estats (uns 9 cèntims per litre), la despesa d'un consumidor mitjà podria ascendir entre els 15 i 17 euros a l'any.

En total, un fumador i bevedor d'alcohol i begudes ensucrades diari tarragoní (a més de no seguir els consells que li donaria el seu metge), pot veure augmentat la seva despesa anual en aquests productes en uns 50 euros a l'any.

tracking