Diari Més

L'alcaldessa de Berga, en llibertat després de declarar als jutjats

Venturós ha assegurat que es mantindrà ferma en el compliment del «mandat popular»

L'acaldessa

L'alcaldessa de Berga, en llibertat després de declarar als jutjatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha sortit dels jutjats de la ciutat cap a les dotze del migdia després de declarar davant del jutge i ha assegurat que es mantindrà ferma en el compliment del «mandat popular». Venturós ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra a primera hora del matí per ordre judicial per no haver anat a declarar en dues ocasions per haver penjat l'estelada a l'Ajuntament de Berga durant les jornades electorals del 27-S i el 20-D. Després de declarar, el jutge l'ha deixat en llibertat provisional sense fiança. Venturós ha qualificat la seva detenció «d'insultant» i d'un «atac més de l'Estat absolutament antidemocràtic contra tot el poble català».

L’alcaldessa de Berga ha estat declarant davant del magistrat uns 20 minuts i ha respost a les preguntes de totes les parts. Venturós ha comentat que no va rebre cap requeriment de la Junta Electoral Central per retirar la bandera independentista catalana de l’Ajuntament durant la jornada electoral –ha precisat que només la JEC es va referir a la del parc de bombers- i que va ser diumenge quan els Mossos d’Esquadra la van treure de la façana de l’Ajuntament i que ella no ho va impedir.

A preguntes del seu advocat, Venturós ha defensat que l’estelada no és una bandera oficial de l’Estat i que es limitava a complir el mandat de l’ajuntament, corresponent al 6 de setembre del 2012 quan ella no era ni alcaldessa ni regidora. D’altra banda, ha afegit que cap regidor li va demanar que es retirés la bandera de l’edifici consistorial.

El jutge ha dictat posteriorment la seva posada llibertat sense fiança però amb l’obligació de presentar-se al jutjat «sempre que se li demani». En la interlocutòria, escrita en català, el magistrat l’adverteix que si torna a no presentar-se se li podrà dictar una altra ordre detenció que podria acabar en presó.

A la sortida de les dependències judicials, Venturós s’ha refermat en els fets i ha afirmat que la seva detenció no només ha estat un «atac contra les institucions sinó contra el poble català» i ha titllat d’«insultant» que hagi estat »pel simple fet de penjar l’estelada en el balcó de l’Ajuntament». Segons ha dit, aquest fet no és «constitutiu de cap delicte» i ha reiterat que el govern municipal es va limitar a seguir un mandat popular «claríssim».

Per la seva part, el diputat de la CUP Benet Salellas ha denunciat que es privi de llibertat a «per la mera expressió d’idees» i ha insistit que l’alcaldessa va seguir el mandat popular. En aquest sentit, ha remarcat que l’arrest de Venturós suposa una «escalada repressiva cap a l’independentisme» ja que es tracta d’un càrrec electe.

Salellas també ha criticat el Govern i li ha reclamat que defineixi «si està amb la justícia espanyola o està en defensar els càrrecs electes independentistes» davant futures «detencions» i «acusacions», després que els Mossos d’Esquadra hagin acatat l’ordre judicial i s’hagin presentat al domicili particular de l’alcaldessa per detenir-la i portar-la davant del jutge. D’altra banda, Salellas ha lamentat que la justícia espanyola doni «validesa» a denúncies de «l’extrema dreta», en referència a Societat Civil Catalana.

Incompliment de l’article 144 de la Llei electoral

Per la seva banda, la Fiscalia considera que Venturós va incomplir l’article 144 de la Llei electoral, concretament el primer apartat, en què es prohibeix «fer actes de propaganda» un cop ha finalitzat la campanya electoral. Es tracta d’un delicte que pot ser castigat amb una pena de tres mesos a un any de presó o amb una multa de 6 a 24 mesos.

Els Mossos d’Esquadra han detingut l’alcaldessa aquest divendres al matí en compliment d’una ordre judicial dictada ahir a la nit després que no comparegués, en dues ocasions, davant del jutge com a investigada per un presumpte delicte electoral.

En la interlocutòria, el jutge feia constar que Venturós no va comparèixer en qualitat d’investigada ni el 5 d’abril a les 12.00 h ni, posteriorment, el 17 d’octubre, a les 11.00h, d’aquest any i afegia que les citacions es van entregar personalment i que se li va advertir les conseqüències de no presentar-se. Finalment, en no comparèixer la segona vegada, el magistrat va optar per dictar als Mossos d’Esquadra una ordre de detenció que s’executés de la manera «menys perjudicial».

La Cup de Reus, Valls i Tarragona convoquen una concentració de suport a Venturós

La CUP de Reus, Valls i Tarragona, conjuntament amb les entitats independentistes de la ciutat, han convocat aquest vespre una concentració de suport a Montse Venturós, alcaldessa de Berga. En el cas de Reus tindrà lloc a la plaça del Mercadal a les 20h; a Valls es farà a les 19h a la plaça del Blat; i a Tarragona a la Plaça de la Font, davant de l’ajuntament, a les 19h.

tracking