Diari Més

Política

El tarragoní Xavier Sabaté encapçala 'Roj@s', que vol fer «girar a l'esquerra» al socialisme

Una quinzena de membres el PSC presenten aquest dimecres el nou corrent, que ha rebut peticions d'incorporacions des de fora de Catalunya

Xavier Sabaté: «la moció de censura del Catllar està marcada pel transfugisme i és incomprensible»

Xavier Sabaté: «la moció de censura del Catllar està marcada pel transfugisme i és incomprensible»Marta Olivé

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tarragoní Xavier Sabaté, és la cara visible del nou corrent que, sota el nom de 'Roj@s', es presentarà aquest dimecres a la seu del PSC a Barcelona. Sabaté, a més de ser en diverses ocasions candidat a l'alcaldia de Tarragona, és exconseller, exdiputat i durant un breu període de temps, va ser el portaveu dels socialistes a la Cambra catalana.

El corrent intern 'Roj@s', l'integren de moment una quinzena de membres del partit i neix per reivindicar «un gir radical cap a l'esquerra» del PSC. Es presentaran en societat aquest dimecres amb un acte des de la seu central del partit al carrer Nicaragua de Barcelona.

Altres membres destacats són Noemí Trucharte, integrant de l'Executiva del partit; els consellers nacionals Xavier Marín, José Antonio Monteagudo, Nicolás Cortés i Daniel Cortés i el dirigent de les joventuts Adrià Ortiz.

Es reivindiquen com «l'ala esquerra del PSC» i fonts del moviment expliquen que el seu focus d'atenció està centrat tant en el partit a Catalunya, com també en «la deriva del PSOE a la dreta» després d'haver-se abstingut a la investidura de Mariano Rajoy.

Encara que el seu naixement se circumscriu en l'àmbit del PSC, asseguren que han rebut peticions de militants d'Andalusia, Extremadura i Castella-i-Lleó que demanen que aquest corrent sigui d'àmbit estatal. Dilluns passat van comunicar la creació del corrent al líder del PSC, Miquel Iceta, i a la secretària d'Organització, Assumpta Escarp, i asseguren que se'ls han cedit instal·lacions de la seu central per presentar-se.

Socialista i monàrquic: un oxímoron

En el manifest fundacional, 'Roj@s' justifica que aquest gir radical a l'esquerra és necessari per «la precarització de la representació institucional del PSC en tots els nivells, amb un descens permanent en totes les eleccions des del 2004». Quant a l'organització territorial de l'Estat, 'Roj@s' està en sintonia plena amb el PSC i reivindica una reforma de la Constitució per avançar cap a una Espanya federal que millori l'encaix de Catalunya.

En el document s'aposta sense matisos per la República: «Les 10 monarquies que encara subsisteixen a Europa són vestigis d'un passat despòtic que cal superar definitivament. Ser socialista i monàrquic és un oxímoron». En el manifest tampoc no se n'estan de criticar el funcionament intern del partit: «Revisar l'estructura jeràrquica piramidal del PSC, idèntica a la de l'Església o l'Exèrcit, pensada per a la transmissió de consignes a fidels que només han d'obeir», assenyalen en el document.

tracking