Diari Més

Catalunya

La nova Convergència Democràtica de Catalunya decideix que la formació es digui Partit Demòcrata Català

Va aprovar també el document ideològic i organitzatiu del nou partit, una formació que es defineix com a independentista

La nova CDC decideix que la formació es digui Partit Demòcrata Català

La nova CDC decideix que la formació es digui Partit Demòcrata CatalàACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El congrés fundacional de la nova CDC va decidir ahir que la formació que ha de néixer aquest cap de setmana es digui Partit Demòcrata Català. Aquesta opció va obtenir en segona votació el suport de 871 congressistes enfront dels 657 suports que va rebre el Partit Nacional Català. Prèviament, havia quedat eliminada l’alternativa de Junts per Catalunya. Aquestes tres denominacions finalistes van sortir d’una comissió que va treballar dissabte al matí per consensuar alternatives a les dues propostes que havia fet divendres la direcció, Més Catalunya i Catalans Convergents. Les tres candidates van haver de superar el 60% de suports per arribar al plenari d’aquest diumenge.

El congrés fundacional del Partit Demòcrata Català també va aprovar el dos documents que ha treballat aquest cap de setmana: el de bases fundacionals i l’organitzatiu, que és el que va portar més polèmica. En el pla ideològic, el PDC es va definir com a independentista en lloc de sobiranista i va apostar per un model d’estat en forma de república.

Pel que fa l’organització, es va aprovar el tàndem presidencial que va plantejar Artur Mas (que pensa en Neus Munté com a vicepresidenta), i una direcció de dotze membres amb un coordinador general. Tant el tàndem com l’executiva es votaran en bloc el proper 23 de juliol. El termini per presentar candidatures acaba dimecres a les vuit del vespre.

La nova CDC estarà pilotada per un tàndem presidencial que tindrà funcions representatives i de coordinació, però no executives. Aquesta és la proposta que va plantejar el president de la Generalitat, Artur Mas, i que es va aprovar dintre de la ponència de bases organitzatives. El formaran un home i una dona, que tindran rols intercanviables.

També es va donar llum verda a una executiva de dotze membres, amb un coordinador general, que es votarà en bloc. Ara bé, les llistes seran desbloquejades, de forma que cadascú podrà escollir els noms que vulgui d’una única candidatura. Si una persona no obté el 50% dels vots que assoleix la llista, ha de ser substituït i tornat a votar.

En aquest punt, és clau com ha quedat el règim d’incompatibilitats. Els membres de la direcció nacional de la nova CDC podran ser diputats i tenir càrrecs al Parlament (a excepció de la Presidència de la cambra) si tenen dedicació «preferent» al partit. El coordinador general no podrà ser president de la Generalitat ni conseller, però sí que podrà ser diputat.

Es deixa la porta oberta, així, a una candidatura de Jordi Turull, president del grup parlamentari de JxSí, sempre que garanteixi aquesta dedicació «preferent» a la nova formació. La resta de membres de l’executiva també poden ser diputats i alcaldes, però sempre que ho siguin de municipis de menys de 100.000 habitants. El tàndem presidencial és compatible amb la Presidència de la Generalitat i amb ser conseller, el que habilitaria Neus Munté com a vicepresidenta.

El partit tindrà una assemblea cada dos anys, un consell nacional, un comitè nacional, la direcció executiva i el tàndem format, amb tota probabilitat, per Mas i Munté. El nou partit tindrà també primàries amb llistes obertes i desbloquejades, i una limitació de mandats de vuit anys.

tracking