Diari Més

Legislació

El Govern elaborarà una nova llei d'emergència social per esquivar l'anul·lació del Constitucional

Ballesteros, després de la cimera: «El problema no és el Tribunal Constitucional o els governs, el problema és que hi ha famílies que pateixen; per això, ens cal una altra llei»

El Govern elaborarà una nova llei d'emergència social per esquivar l'anul·lació del Constitucional

El Govern elaborarà una nova llei d'emergència social per esquivar l'anul·lació del ConstitucionalJordi Bedmar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquestdimartsque el Govern «deixarà sense efectes pràctics la sentència del Tribunal Constitucional amb una nova llei d’emergència social que reculli tot allò que ha quedat suspès». «Mantenim el nostre compromís de tenir eines per donar resposta a les necessitats d'habitatge i fer front a la pobresa energètica», ha manifestat el cap de l’Executiu després de la cimera política i social que s’ha celebratel dimarts a la tardaal Palau de la Generalitat per abordar el recurs del govern espanyol en funcions contra la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Segons ha explicat el president Puigdemont en una compareixença informativa posterior a la reunió, la tramitació del projecte de llei es farà en lectura d’única per la necessitat de donar«solucions ràpides» i evitar«que pugui produir una onada de desnonaments», tal com han traslladat els representants del món local que han participat en la reunió. «Hi ha hagut un ampli consens que cal un instrument legal nou que continuï dotant els ajuntament i altres actors de les eines que hagin de ser sobretot útils, pràctiques i segures», ha manifestat el cap de Govern.

Demà mateix el Govern començarà a treballar amb el Consell de l'Advocacia Catalana i els promotors de la iniciativa legislativa popular de la Llei 24/2015 (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Observatori DESC i l’Aliança contra la Pobresa Energètica) per tirar endavant la nova llei, que haurà de regular «tots aquells drets dels catalans que el govern espanyol ha volgut limitar amb la presentació d’aquest recurs». «Ens cal una nova llei per continuar donant una resposta de país amb arguments jurídicament sòlids», ha subratllat.

La cimera

En la trobada, que s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, han participat els sis grups parlamentaris; els promotors de la iniciativa legislativa popular (Plataforma d’Afectats per l’Habitatge, Observatori DESC i Aliança contra la pobresa energètica); la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, la Plataforma pel dret a un habitatge digne i els sindicats UGT i CCOO. En representació del món local hi ha assistit l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació Catalana de Municipis, i els alcaldes i alcaldesses de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Girona i Sant Cugat del Vallès.

A més del president Puigdemont, per part del Govern també hi ha pres part el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; les conselleres de Presidència, Neus Munté; Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el secretari d’Habitatge, Carles Sala, i el secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana.

L'alcalde de Tarragona

Una vegada finalitzada la cimera, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros indicava: «Hem de tenir en compte i no oblidar que el problema no és el Tribunal Constitucional o els governs, el problema és que hi ha famílies que pateixen. Per això, ens cal una altra llei i prendre les mesures legals i pràctiques per pal·liar la situació d'aquestes persones que es troben en situació de pobresa». I ha afegit: «És el moment en que l'Estat i la Generalitat es posin a treballar plegats i aportin fons a les administracions locals i a les entitats del tercer sector que estem en la primera línia recolzant situacions de risc i vulnerabilitat molt urgents.» L'alcalde de Tarragona, ha conclòs: «Hem reclamat la posada en marxa d'una comissió mixta permanent per fer front a la situació».

tracking