Diari Més

Els pagesos catalans perden 20 milions d'euros l'any amb la nova PAC

L’impacte serà molt desigual per comarques tot i que l’activitat més afectada serà la desplegada en les demarcacions centrals i meridionals

Els pagesos catalans perden 20 milions d'euros l'any amb la nova PAC

Els pagesos catalans perden 20 milions d'euros l'any amb la nova PACACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La suma total dels ajuts de la nova Política Agrària Comunitària (PAC) per al període 2015-2019 se situarà fins el 2019 en una xifra acumulada que difícilment estarà per sobre dels 251,5 milions d’euros, cosa que suposa uns 19 milions d’euros menys que els percebuts fins el 2013 amb l’antiga PAC, un 6,5% menys, segons l’estudi ‘Impacte de la reforma de la política agrària comuna a Catalunya’ del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). En l’estudi s’explica que aquest impacte serà en termes globals més negatiu per l’activitat agrària de les comarques més meridionals, amb l’excepció del cultiu de l’arròs, i menys negatiu per l’activitat ramadera de les comarques més septentrionals.

En el càlcul dels ajuts s’inclouen els drets de pagament bàsic, el pagament verd i el conjunt dels ajuts associats que formen part de les noves línies de finançament de la PAC.

En termes globals, el conjunt de Catalunya mantindria un nivell d’ajudes inferiors en termes nominals a les del 2013, tot i que aquesta reducció no seria generalitzada ni per igual en tots els sectors de l’activitat ni tampoc en tots els territoris.

En l’estudi s’indica que les comarques dels terç nord, amb una concentració molt elevada de l’activitat ramadera, recolliria un volum d’ajuts superior al 2013, després d’absorbir el 80% dels recursos dels ajuts associats, la línia de finançament creada com efecte corrector de la PAC.

Per contra, les comarques del sud de la demarcació de Lleida i de Barcelona, ni tampoc en el conjunt de comarques de Tarragona, més dedicades a l’activitat agrària, veurien com els recursos minvarien substancialment, després de ser els destinataris del 20% dels fons associats. L’excepció podria ser els productors d’arròs de la part més meridional del Principat.

Davant d’aquest impacte, el CTESC acompanya l’estudi amb un total de 41 recomanacions de cara a defensar esmenes correctores en les sessions de revisió que la Comissió Europea preveu realitzar el 2017.

El CTESC posa de relleu el gap diferencial de l’impacte de les ajudes associades a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol. Així, aquests ajuts associats a Catalunya suposarien entre el 9,4% i el 9,2% del total dels ajuts directes estimats per al sector primari català, mentre que en el conjunt de l’estat espanyol aquests percentatges serien entre el 12,08% per al 2015 i de l’11,95% per a l’any 2019.

Pere Castell, tècnic del CTESC i coordinador de l’estudi, ha reconegut que la nova PAC ha de reduir el nivell d’ajuts directes a l’activitat agrària, però l’objectiu inicial era que aquesta reducció fos equilibrada per activitats econòmiques i per territoris. En un principi, i vist els primers efectes de la nova PAC, sembla que no hi ha un equilibri entre sector i tampoc entre territoris de l’estat espanyol, on Catalunya sortiria més perjudicada.

tracking