Diari Més

Comencen les vistes per decidir si Turull, Rull, Romeva, Bassa i Forcadell entren a la presó

Tots els processats estan dins la sala amb advocats, Fiscalia i acusació popular

El diputat de Junts per Catalunya Josep Rull agafa per l'espatlla al candidat a la investidura i també diputat de JxCAT, Jordi Turull, abans d'entrar a la seu del Tribunal Suprem.

Comencen les vistes per decidir si Turull, Rull, Romeva, Bassa i Forcadell entren a la presóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell ja són dins la sala del Suprem on es decidirà si entren a la presó. La vista ha començat a la una i és conjunta. Les acusacions (Fiscalia i VOX) poden sol·licitar al jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena, mesures cautelars contra tots ells. L'acusació popular exercida pel partit ultradretà VOX ja ha avançat que demanarà presó provisional sense fiança per a tots ells. Aquestes vistes, que previsiblement han de ser breus, arriben el mateix dia que el jutge Pablo Llarena hagi processat 25 dels 28 investigats en la causa oberta al Suprem. En el cas de Turull, Rull, Romeva i Bassa els enviarà a judici per rebel·lió i malversació i en el cas de Forcadell només per rebel·lió. Marta Rovira, que també estava citada al Suprem, no ha comparegut i ha anunciat a través d'una carta a la militància que també s'exilia.

El jutge escoltarà les parts i haurà de valorar si existeixen algun dels supòsits per demanar que ingressin a la presó. Aquests supòsits són la reiteració delictiva, el risc de destrucció de proves o el risc de fugida. En la interlocutòria de processament, el jutge ja avisa que existeix un "risc greu" de fugida de tots els encausats.

El partit d'ultradreta VOX ja ha avançat que demanarà presó provisional per a tots cinc i la Fiscalia no desvetllarà el seu criteri fins al final de la vista, que es celebra conjuntament per a tots cinc processats.

Ja tenen mesures cautelars

Els cinc processats ja tenen mesures cautelars dictades pel jutge Llarena. En el cas dels consellers destituïts, havien estat en presó preventiva. Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull van ingressar a la presó el 2 de novembre per ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

Posteriorment, quan la causa va passar a mans del Suprem, el jutge instructor Pablo Llarena els va citar a declarar i va decretar llibertat sota fiança de 100.000 euros per a tots quatre (i va mantenir empresonats Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els 'Jordis').

A banda dels consellers destituïts, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, també va passar la nit del 9 de novembre a la presó d'Alcalà-Meco mentre reunia els diners de la fiança imposada, en aquest cas, pel mateix jutge Llarena (150.000 euros).

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va declarar com a investigada davant el Suprem el 19 de febrer i el jutge li va imposar una fiança de 60.000 euros i obligació de comparèixer cada quinze dies al jutjat. Ara bé, no li va retirar el passaport ni tampoc li va prohibir sortir de territori estatal, una mesura cautelar que sí tenen la resta de citats aquest divendres al Suprem. Per tant, Rovira ha decidit exiliar-se i ho ha fet amb tota la documentació en regla.

tracking