Diari Més

L'ONU alerta que els empresonaments de líders catalans són un «precedent perillós»

L'advocada Rachel Lindon denuncia a Ginebra que l'Estat «tanca els seus opositors polítics i rebutja alliberar-los fins que renuncien a les seves idees polítiques»

Imatge de la Conferència a l'ONU sobre la situació a Catalunya amb l'advocada internacioal Rachel Lindon.

L'ONU alerta que els empresonaments de líders catalans són un «precedent perillós»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'empresonament de membres del govern de Catalunya i de líders de la societat civil catalana és un «precedent perillós» per a la resta del món. Així ho ha advertit aquest dimarts l'advocada internacional Rachel Lindon, membre de l'equip d'experts legals que ha portat a l'ONU els casos de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En una conferència al Palau de les Nacions Unides a Ginebra, Lindon ha assegurat que l'Estat «tanca els seus opositors polítics i rebutja alliberar-los fins que renuncien a les seves idees polítiques». Segons ella, això suposa una discriminació «per la seva opinió a favor del dret a l'autodeterminació dels catalans». Lindon també ha lamentat el «silenci absolut» de la UE davant de la situació catalana i ha dit que acudir a l'ONU és l'única opció perquè el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans pot allargar-se durant molts anys.

«Espanya ha d'alliberar aquests homes, les accions del govern espanyol en aquest cas són un precedent perillós pel dret a la manifestació pacífica a la resta del món», ha assegurat l'advocada. Segons ella, els líders catalans independentistes estan patint una «vulneració inacceptable dels seus drets fonamentals». Lindon ha dit que l'actitud de les autoritats espanyoles amb Catalunya té l'objectiu «d'intimidar» els independentistes.

En el mateix debat, l'eurodiputada irlandesa Lynn Boylan ha lamentat el rol de la Unió Europea davant de la situació catalana. «La UE sempre és un jutge ràpid amb els països llunyans quan les protestes pacífiques són reprimides, però calla amb les accions de l'Estat espanyol», ha dit. Segons Boylan, del Sinn Féin, «el més frustrant» és precisament aquest «doble raser». «Les autoritats espanyoles actuen amb impunitat», ha afirmat.

Per Boylan, cal que la Unió Europea faci de «mediadora» entre els governs català i espanyol perquè «la seva inacció és inapropiada».

tracking