Diari Més

Rajoy adverteix a Puigdemont de «conseqüències» si torna

Manté que no tenia coneixement del fiançament irregular del PP a València i defensa que ja han fet tot el que havien de fer a nivell intern

Primer pla del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la inauguració del Spain Investors Day, el 9 de gener de 2017

Rajoy avisa Puigdemont que si no va al Parlament per ser investit «físicament» es continuarà aplicant el 155ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que farà «tot el possible» per impedir la investidura de Carles Puigdemont. Sobre la seva eventual tornada, opina que ha de ser Puigdemont qui faci el que «estimi oportú» però l'adverteix: «Ja sap les regles de joc, a Espanya es respecta la llei i sinó hi ha conseqüències». En una entrevista a Onda Cero, també avança que respondrà la carta al president del Parlament, Roger Torrent, i que li deixarà clar que no entrarà a debatre temes judicials. «A Espanya existeix la divisió de poders», sosté. Sobre el judici de la trama Gürtel que afecta el PP de València i les confessions d'empresaris sobre el finançament irregular del partit, Rajoy ha mantingut que no en tenia coneixement. «No sé si hi havia finançament il·legal a València, a nosaltres mai ens van dir res els dirigents», ha manifestat. El president dels populars sosté que ell no tenia responsabilitats en aquest assumpte, que les persones imputades «ja no estan al PP» i que «la indagació interna» del que va passar la faran els jutges. «Nosaltres ja hem fet el que havíem de fer», ha reblat.

Rajoy ha insistit que recorreran al Tribunal Constitucional qualsevol «acte administratiu» per fer Carles Puigdemont president. Ha afirmat que no poden actuar només per declaracions i que esperaran que hi hagi algun acord per escrit per paralitzar la investidura. «No ens hem resignat, farem el possible perquè es compleixi la llei», ha mantingut, alhora que continua defensant l'aplicació del 155. «El més important del 155 és que ha deixat un missatge: existeix i la democràcia té instruments per defensar-se», ha assenyalat.

Preguntat sobre si vol que Puigdemont torni per ser investit, Rajoy ha afirmat que les seves preferències són «poc rellevants». «La decisió l'ha de prendre ell», afegeix. Però ja alerta que si torna a territori estatal se'l detindrà. «Que faci el que estimi oportú però ja sap les regles del joc, a Espanya es respecta la llei i sinó hi ha conseqüències», sosté.

El president espanyol continua carregant contra les forces independentistes i ha afirmat que el «98% de la responsabilitat del que ha passat és dels que han infringit la llei i s'han llençat a una operació demencial que perjudica tothom».

Carta a Torrent

Rajoy també ha confirmat que ha rebut la carta del president del Parlament, Roger Torrent, que li demana una reunió. Ha afirmat que respondrà la carta i que no avançarà el contingut fins que l'hagi rebut el destinatari. Ara bé, ja deixa clar que no pensa entrar a discutir amb el president de la cambra catalana aspectes judicials que afectin els empresonats o la investidura de Puigdemont, per exemple. «Si el que vol és que el govern prengui alguna decisió que no pot prendre perquè no té la competència, com són els temes judicials, jo no hi entrar; les decisions dels jutges no són les del govern», ha remarcat.

Valoracions del judici de la Gürtel

Durant l'entrevista, Rajoy també ha respost a preguntes sobre el judici de la trama Gürtel que afecta el PP valencià. Ha afirmat altre cop que, malgrat les confessions d'excàrrecs i empresaris, ell no tenia cap coneixement del finançament irregular del partit que presideix i ha defensat que el PP ja ha fet «tot el que havia de fer» per depurar responsabilitats.

«Totes les persones que estan als tribunals ja no són al PP, hem fet la nostra tasca i ara li toca als jutges», ha mantingut. Rajoy reconeix que el seu partit «no és perfecte» però defensa que han aprovat lleis per sigui «més complicat» que es repeteixin casos similars. «Els jutges actuen amb independència i nosaltres hem fet tot el que estava a les nostres mans», sosté.

tracking