Diari Més

Torrent anunciarà probablement dijous la data d'investidura

El president del Parlament preparà demà passat el ple amb els partits polítics

El president del Parlament, Roger Torrent, durant la reunió de la Mesa el 23 de gener de 2018.

Torrent anunciarà probablement dijous la data d'investiduraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, anunciarà probablement aquest dijous la data del ple d'investidura, després de reunir-se amb els grups parlamentaris. Torrent ha convocat els partits per a demà passat per preparar la sessió plenària, segons han explicat fonts parlamentàries. En la trobada hi participaran representants de totes les formacions, ja que encara no s'ha configurat la Junta de Portaveus. Segons el reglament del Parlament, el debat d'investidura del candidat a presidir la Generalitat -en aquest cas, Carles Puigdemont- i la primera votació han de tenir lloc dins els 10 dies següents a la constitució de la cambra. El Parlament es va constituir el 17 de gener, de manera que la desena de dies hàbils conclou el 31 d'aquest mateix mes.

És Torrent qui ha de convocar aquest ple, després d'haver proposat que el candidat a la presidència és el líder de JxCat. Si en la primera votació no s'assoleix la majoria absoluta necessària cal repetir la votació en les 48 hores posteriors, on es necessita majoria simple. És a dir, n'hi hauria prou en obtenir més vots a favor que no en contra. La hipotètica segona votació tindria lloc el 2 de febrer. Si Puigdemont no assolís la majoria simple s'obre un termini de dos mesos per seguir-ho intentant.

En aquest escenari, i per poder convocar un altre debat d'investidura, Torrent hauria de fer una nova ronda de consultes amb els grups i tornar a proposar un candidat, que podrà ser el propi Puigdemont o un de nou. Si s'esgota aquest termini, es dissol automàticament el Parlament i es convoquen noves eleccions de manera immediata, perquè es puguin fer 54 dies després de la convocatòria. Aquest supòsit no s’ha donat mai des del restabliment del Parlament.

Els presidents de la Generalitat des del 1980 han estat Jordi Pujol (1980-2003), Pasqual Maragall (2003-2006), José Montilla (2006-2010), Artur Mas (2010-2015) i el propi Puigdemont (2016-2017). En tots els casos van ser elegits en primera votació, excepte tres vegades: Pujol el 1980 i el 1995, i Mas el 2010.

tracking