Diari Més

Terrorisme

Els Mossos van intentar destruir l'avís dels EUA sobre els atemptats de l'agost, segons 'El Periódico' de Catalunya

Un article signat pel director del rotatiu afirma que la policia espanyola va evitar la crema d'aquest i altres documents en una incineradora de Sant Adrià del Besòs

Una imatge d'arxiu d'un cotxe dels mossos d'Esquadra.

Una imatge d'arxiu d'un cotxe dels mossos d'Esquadra.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica sobre si els Mossos van rebre un avís dels serveis secrets dels Estats Units que alertava sobre els atemptats a Barcelona i Cambrils ressorgeix mesos després novament de la mà de 'El Periódico de Catalunya'. El director del rotatiu, Enric Hernández, signa una informació que apareix aquest dilluns on s'assegura que la policia espanyola va interceptar la comunicació de la CIA quan aquesta estava a punt de ser destruïda junt amb altra documentació, en una incineradora de Sant Adrià del Besòs, el passat 26 d'octubre.

Després que el llavors el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ara cessat per l'article 155 i en presó preventiva per l'1-O i el destituït Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, desacreditessin la informació i denunciessin una campanya per a desacreditar el cos, el diari apunta que la policia catalana «certifica ara l'autenticitat del document, que va arribar per vies diplomàtiques i venia de la CIA». L'article va acompanyat de fotografies amb el document original, i en el web es pot descarregar els arxius amb la nota i un dossier intern que haurien elaborat els Mossos, amb data del 2 de juny, dos mesos i mig abans dels atacs.

La nota dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units parlava d'una «informació no corroborada de veracitat desconeguda» de finals de 2017 que indicava que el grup terrorista tenia plans d'atemptar a l'estiu contra «emplaçaments turístics molt concorreguts a Barcelona» i «específicament a La Rambla». Sobre els motius de la reacció de Trapero i Forn, que van protagonitzar una roda de premsa per desmentir la informació de 'El Periódico', el director del diari ho atribueix al «context polític del moment».

Hernández apunta que el mateix dia que es va saber de l'avís de la CIA, el 20 d'agost, Puigdemont ho va negar indicant que no hi havia relació entre les agències d'intel·ligència internacionals i la policia catalana. Apunta, a més, que Forn i Trapero es van «obstinar» en desmentir-ho tot en la vigília de l'1-O, quan s'estava a punt de desvetllar que sí hi havia una comunicació fluïda entre els serveis secrets, fet que deixaria en mal lloc al Govern i als comandaments dels Mossos.

tracking