Diari Més

El Govern espanyol afirma que si Puigdemont no va declarar la independència, tornaria a la legalitat

Les mateixes fonts consideren que «la pilota» és a la teulada del president català i que «la millor» mediació és al Congrés dels Diputats

Els reis d'Espanya saludant a l'expresident Rodríguez Zapatero i a Albert Rivera a la recepció al Palau Reial.

El Govern espanyol afirma que si Puigdemont no va declarar la inpendència, tornaria a la legalitatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol creu que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, nega que proclamés la independència de Catalunya, l’Executiu no activaria la segona fase de l’article 155 de la Constitució i tornaria a l’escenari previ al ple del Parlament que va aprovar la llei del referèndum.

Fonts del Govern assistents a la recepció del dia de la Fiesta Nacional oferta pels Reis al Palau Reial han subratllat que, en la seva resposta al requeriment enviat per l’Executiu, Puigdemont té una última oportunitat de «deixar de jugar amb tothom», però han precisat que ni el mateix president de la Generalitat no sap encara quina serà la seva resposta.

Això sí, si en la seva resposta al requeriment contestés que no va formular una declaració unilateral d’independència, no s’activaria en el Senat la segona fase de l’article 155 i tornaria a la legalitat de l’escenari anterior al ple celebrat pel Parlament els dies 6 i 7 de setembre, en el qual es va aprovar la llei del referèndum suspesa posteriorment pel Tribunal Constitucional.

«La pilota és a la seua teulada», han insistit aquestes fonts, que han defensat la importància de l’acord assolit amb el PSOE perquè «transmet una imatge de serietat al país», i han replicat a la recerca de mediacions internacionals per part de Puigdemont que «la millor mediació» és la del Congrés dels Diputats.

A més d’assegurar que en el seu acord amb el PSOE el Govern no ha pactat continguts concrets, han apuntat que hi ha juristes que afirmen que el president de la Generalitat sí que va realitzar una declaració unilateral d’independència davant del Parlament, però hi ha confusió i opinions trobades sobre això.

En converses informals amb periodistes, diversos ministres s’han referit a la conjuntura política a Catalunya amb reflexions com que la situació «és avui millor que ahir i pitjor que demà» o que «molts independentistes han tret la bandera després de la intervenció parlamentària de Puigdemont».

«La setmana passada va ser clau» després del missatge televisat del Rei, amb la «fugida d’empreses» catalanes, la manifestació de diumenge passat a Barcelona, la «vaga fallida» i el «canvi de visió de la premsa internacional», que va suposar «un punt d’inflexió» segons el parer d’aquests membres de l’Executiu.

tracking