Diari Més

Successos

Mor l'actor Jean Rochefort, un dels rostres del cinema francès

L'actor és un dels rostres més coneguts del cinema francès amb 113 pel·lícules, ha mort avui als 87 anys d'edat

L'actor Jean Rochefort.

Mor l'actor Jean Rochefort, un dels rostres del cinema francèsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ingressat a l'agost passat per problemes de salut, l'intèrpret de L'home de la Manxa, sobre la vida del Quixot, o de L'artista i la modelo, dirigida per Fernando Trueba, va morir en un hospital de París.

César honorífic al conjunt de la seva carrera en 1999, Rochefort era un dels actors més volguts de França, tant per la seva labor al cinema com pels seus papers en la televisió i en el teatre.

La seva veu greu, profunda, i l'inconfusible bigoti que adornava sempre el seu rostre afilat, asimètric, li conferien una personalitat pròpia que li va fer guanyar-se l'afecte del públic i de la crítica.

Nascut a la capital francesa el 29 d'abril de 1930, des dels anys 50 es va convertir en un dels membres de l'anomenada banda del Conservatori, per haver estudiat al costat d'altres figures del cinema francès com Annie Girardot, Michel Beaune, Jean-Paul Belmondo, Bruno Cremer, Jean-Pierre Marielle, Claude Rich, Pierre Vernier o Philippe Noiret.

Els seus primers papers van estar a l'ombra de Belmondo, amb qui al llarg dels anys va construir una sòlida amistat.

En 1972 va donar el salt a un paper protagonista en Els feux de la Chadeleur, de Serge Korber, al que van seguir uns altres com els que va fer en Li Grand Blond avec uneix chaussure noire, L'Horloger de Saint-Paul o Que la fête commence, de Bernard Tavernier, que li va valer el seu primer César en 1976, en aquesta ocasió pel seu paper secundari.

Dos anys més tard va guanyar el de millor actor pel seu paper en Li Crabe-tambour, de Pierre Schoendoerffer.

Al llarg dels anys, Rochefort va combinar papers en grans pel·lícules amb uns altres de cort més popular.

Irònic i eclèctic, l'actor va mantenir sempre una llibertat de paraula que li va fer estar en moltes ocasions al centre de la polèmica.

La seva última aparició en la gran pantalla data de 2015, quan va protagonitzar Floride, de Sandrine Kiberlain, durant la promoció de la qual va reconèixer haver protagonitzat pel·lícules «lamentables» i va mostrar el seu desig de «triar millor els papers».

"No vull castigar més al públic", va ironitzar llavors l'ancià intèrpret, que en els últims anys es va deixar veure en una sèrie documental de televisió.

Nét d'un cotxer i criador de cavalls de Dinan, a Bretanya, Rochefort va conrear una passió per aquest animal que li va portar a posseir una quadra i a convertir-se en comentarista de les proves olímpiques de domatge.

tracking