Diari Més

Rajoy: «La unitat d'Espanya no és objecte de cap mediació ni de cap negociació»

El president espanyol diu que si Puigdemont «retorna a la legalitat» es podrà «dialogar, parlar i acordar dins i fora del Parlament»

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy

Rajoy: «La unitat d'Espanya no és objecte de cap mediació ni de cap negociació»Ándel Diaz

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha tancat la porta a qualsevol mediació amb el Govern de la Generalitat per superar el conflicte polític. «La unitat d'Espanya no és objecte de cap mediació ni de cap negociació», ha manifestat a Efe. Per això, no dona per bona ni la proposta de Podem ni la d'altres sectors socials i polítics que demanen als dos líders que es posin d'acord i designin un mediador per avançar en la situació política. Rajoy torna a fer una crida al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per tal que «retorni a la legalitat». Llavors, diu, serà quan es podria «dialogar, parlar i acordar tant dins com fora del Parlament». El president espanyol també assegura que la situació política catalana no és un condicionant per aprovar els pressupostos generals del 2018 i diu que «en properes dates» presentaran el projecte de llei.

El president espanyol tira per terra la proposta de mediació llençada dimecres per la tarda per la mesa de partits impulsada per Podem i que demanava als dos presidents que es posessin d'acord en designar una mediació en el conflicte Espanya-Catalunya. La proposta, liderada per Podem i les seves confluències, comptava amb l'aval del PDeCAT, ERC, PNV i Compromís. Ni Cs ni PSOE avalen tampoc la tesi de la mediació.

Per a Rajoy, «la unitat d'Espanya no és objecte de cap mediació» i demana a la Generalitat «que retorni a la legalitat, que significa tornar a la normalitat». «No és un problema de mediació sinó de complir la llei, el que han de fer aquells que han marxat de la legalitat és tornar a complir la llei i llavors ja viuríem en un escenari de normalitat i es podria parlar, dialogar i acordar dins i fora del Parlament», ha manifestat el president espanyol.

El president del govern espanyol s'ha mostrat convençut que es «tornarà a un escenari de normalitat». «Estic absolutament convençut, Espanya al llarg de la seva història ha viscut moments molt complicats i som un dels països més importants del món», ha valorat.

Rajoy ha tret pit recordant que va «evitar el rescat econòmic. «Llavors la gent em deia què havia de fer, em deien que havia d'acceptar el rescat i posar-me a les ordres i jo vaig fer el que pensava que havia de fer, i ara ho tornaré a fer», ha reblat. Per això, Rajoy insisteix que té clara quina és la seva «obligació» i que farà «el que cregui que és millor per a Espanya i en el moment més oportú».

Catalunya no afecta els PGE 2018

El govern espanyol ha hagut d'ajornar la presentació dels pressupostos del 2018 per manca de suports. Els populars ja han tancat un acord amb Cs però el PNV –que els va facilitar l'aprovació dels comptes del 2017- ha afirmat que no pensa iniciar cap negociació amb el govern espanyol pel fets que estan succeint a Catalunya.

En canvi, el president espanyol sosté que el conflicte català «no té res a veure» i avança que «en properes dates» es presentaran els comptes i que el govern espanyol haurà de buscar suports «com ja va fer l'any passat.

Rajoy defensa que els pressupostos són «molt importants per consolidar l'ocupació i continuar creixent». «Necessitem tres anys més creant ocupació per estar en una posició de consolidació de la recuperació», ha manifestat.

tracking