Diari Més

Llibertat amb càrrecs pels sis detinguts per la Guàrdia Civil per l'1-O

Tots s'han negat a declarar davant del jutge, que els atribueix els delictes de malversació, desobediència i prevaricació i els obliga a comparèixer setmanalment

La sortida de Natàlia Garriga, directora de Serveis de la Secretaria General de Vicepresidència, de la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.

Llibertat provisional per a quatre dels detinguts aquest dimecres pels preparatius de l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona ha deixat en llibertat amb càrrecs els sis detinguts per la Guàrdia Civil el passat dimecres pels preparatius del referèndum. Tots sis, els únics que han passat dues nits en dependències policials, s'han negat a declarar i han estat tota o quasi tota l'estona emmanillats. La fiscalia no ha demanat presó provisional per a ells, sinó només que compareguin setmanalment al jutjat i que siguin requerits perquè no actuïn per preparar el referèndum. El magistrat, que manté la causa secreta almenys fins el 20 d'octubre, els imputa els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics,tot i que la investigació i els escrits que portava la Guàrdia Civil dimecres incloïen també el delicte de sedició.

Les compareixences han estat molt breus, perquè tots s'han negat a declarar. La fiscalia no ha demanat presó provisional per a cap d'ells, però sí la compareixença al jutjat i el requeriment per aturar qualsevol actuació en favor del referèndum o de les anomenades estructures d'estat.

Primer han declarat els dos detinguts que no formen part del Govern, Rosa María Rodríguez Curto, cap de Serveis de la multinacional informàtica T-Systems, arrestada a Madrid, i el directiu de la Fundació PuntCat, que gestiona el domini .cat, Josep Masoliver. A continuació ha estat el torn de Josep Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda, Josué Sallent, del CTTI, Josep Maria Jové, secretari general de la Vicepresidència, i, per últim, Juan Manuel Gómez, del Cesicat. L'advocada de Salvadó ha demanat, amb un escrit de 12 pàgines, la recusació del magistrat en considerar que no és parcial i ha reclamat que no se'l faci anar al jutjat cada setmana perquè no hi ha cap risc de fuga perquè el seu "compromís" amb el país és claríssim, ha dit la lletrada. A Jové, a més li han notificat la multa imposada pel Tribunal Constitucional.

Les declaracions han començat poc abans de les 12 i han acabat cap a dos quarts de dues. No obstant això, tots sis han estat traslladats de nou al calabós de la Ciutat de la Justícia per esperar el lliurament de la interlocutòria de llibertat, malgrat que en més d'una ocasió alguns detinguts que queden en llibertat dictada 'in voce' pel jutge han pogut marxar directament. El lliurament de les interlocutòries s'ha allargat més d'una hora, enmig d'una gran expectació a l'atri de la Ciutat de la Justícia, amb bona part dels consellers, el vicepresident Junqueras, familiars, amics, altres càrrecs del Govern, Joan Tardà o el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

tracking