Diari Més

Salut

Oncòlegs denuncien que els tractaments del càncer «s'estan disparant»

Aquest va ser un dels assumptes tractats ahir en el Congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO 2017), que conclou avui

Imatge d'arxiu de pacients sotmesos a sessions de quimioteràpia.

Oncòlegs denuncien que els tractaments del càncer «s'estan disparant»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Oncòlegs europeus van denunciar ahir, 11 de setembre, que els costos del tractament contra el càncer «s’estan disparant». Per això van demanar mesures que permetin arribar a un acord sobre els preus per facilitar l’accés de tots els pacients sense posar en risc la sostenibilitat dels sistemes sanitaris.

L’accés equitatiu de tots els malalts de càncer a les novetats terapèutiques en igualtat de condicions a tot Europa va ser un dels assumptes prioritaris que es van abordar en el Congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO 2017), que conclou avui.

La cita, que ha reunit gairebé 24.000 especialistes de 130 països, se salda amb un reconeixement a la immunoteràpia en un ventall cada vegada més ampli de tumors, com és el cas de malalties tan complexes com el càncer de pulmó, en el que cada vegada s’està avançant més en controlar-ho amb els fàrmacs que reforcen el sistema immune.

Així ho va manifestar el president electe d’ESMO, el doctor Josep Tabernero, que va fer un balanç de les principals novetats que s’han presentat en el congrés des de divendres passat, i que canviaran la pràctica clínica a tumors com a mama, colón, bufeta, ronyó, pulmó i melanoma.

Aquest expert, cap de servei d’oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, ha subratllat que cada avenç contra el càncer, com la immunoteràpia o les teràpies personalitzades, permet oferir millors opcions als pacients, però alhora ens enfronta a un augment del preu de les teràpies.

Els costos del tractament del càncer «s’estan disparant i aquest és un debat internacional», va assegurar el doctor Tabernero, que va explicar que ESMO té un grup de treball que està analitzant nous models de reembors (el preu que paguen els sistemes sanitaris per un fàrmac després de negociar-lo amb els laboratoris).

Aquest preu -precisa- ha d’estar basat en l’eficàcia del medicament a un tumor determinat i ha també d’estar adaptat a l’economia i geografia de cada país.

Els oncòlegs europeus també defensen la introducció dels biosimilars (medicament biològic similar), que segons el doctor Tabernero, «sí que estan ben desenvolupats seran un factor clau per a la sosteniblidad dels sistemes de salut i per facilitar l’accés a tots els pacients».

També el doctor Miguel Martín, president de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i 'local officer' de la reunió, ha advertit que la despesa en tractaments oncològics «en algun punt serà inabordable», per la qual cosa «caldrà arribar a algun tipus de consens o regulació per veure què és el que som capaços de pagar».

Després de reconèixer que a Espanya l’accés no és homogeni, aquest oncòleg va assegurar que més que una negativa a finançar un determinat fàrmac, el que es produeix és «l’ús d’una sèrie de trampes per retardar l’aprovació en determinades autonomies», que són les que han de fer-se càrrec dels costos.

No obstant això, considera que la demora en finançar un medicament a Espanya «no és escandalosa», i ha ressaltat que estem «molt millor que altres països amb un PIB més alt».

El doctor Martín, cap de servei d’oncologia mèdica del Hospital Gregorio Marañón de Madrid, va assenyalar que al costat dels avenços «gairebé revolucionaris» que s’han conegut en aquest congrés, hi ha també avenços petits amb què cal comptar «perquè tot ajuda».

Un dels treballs més destacats dels quals s’han presentat ha estat fruit de la cooperació internacional i ha comptat amb la participació de més de 12.000 pacients amb càncer de còlon en estadi III dels cinc continents.

El treball ha demostrat que es pot reduir el tractament ajudant (després de la cirurgia) amb quimioteràpia de sis a tres mesos amb una disminució molt important dels efectes adversos tòxics que afecten a la qualitat de vida sense reduir l’eficàcia, ha assenyalat el doctor Andrés Cervantes, director del Comitè Educatiu d’ESMO.

Es tracta d’un «estudi acadèmic pur» de grups independents de la indústria, segons ha ressaltat el doctor Martín, qui ha explicat que «actualment» aquest tipus d’investigacions «són molt difícils de fer i a Espanya impossible perquè no tenen suport institucional», malgrat la rellevància que tenen, per la qual cosa ha fet una crida a les autoritats perquè els donin suport.

tracking