Diari Més

Atemptats de Barcelona i Cambrils

El Parlament condemna els «brutals atemptats» i elogia la resposta «exemplar» de la societat

La cambra catalana es compromet a treballar per millorar «l'eficàcia» en la prevenció de la radicalització i alhora garantir els drets

Pla mig dels membres del Govern a l'hemicicle del Parlament en el minut de silenci després de llegir la declaració de condemna dels atemptats.

El Parlament condemna els «brutals atemptats» i elogia la resposta «exemplar» de la societatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha condemnat unànimement els «brutals» atemptats de la setmana passada a Barcelona i Cambrils i, en una declaració institucional solemne, ha elogiat la resposta dels equips d'emergències i de la ciutadania, una resposta «exemplar», «solidària» i «madura». D'altra banda, en el text, el Parlament es compromet a treballar per millorar «l'eficàcia» en la prevenció de la radicalització i la lluita contra el terrorisme, així com treballar per garantir els drets i llibertats individuals i col·lectives. La declaració posa en valor la «tasca excel·lent» dels serveis d'emergència i dels cossos de seguretat, sense citar cap cos en concret. La declaració ha estat llegida en veu alta per la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, en una sessió extraordinària. A la llotja de convidats hi havia representació d'alguns dels cossos operatius,cònsols i alcaldes, entre els quals la de Barcelona, Ada Colau, a més del coordinador general de Catalunya en Comú.

Abans de llegir la declaració, Forcadell ha dit que «tant de bo» el ple no s'hagués hagut de celebrar mai i que el poble català «plural i divers» treballarà perquè no es tornin a produir atemptats.

El text, d'una pàgina, condemna els «brutals atemptats», expressa el seu condol a les víctimes i dóna el màxim suport a familiars i amics, així com als ferits. «El dolor ha colpit tot Catalunya», però el Parlament «vol posar en valor la resposta que ha donat la societat catalana». «Davant d'una situació d'extrema gravetat, la ciutadania, les institucions i els serveis públics han actuat de manera exemplar», afegeix. En aquest sentit, remarca la «tasca excel·lent dels serveis d'emergències i urgències mèdiques», així com «l'eficàcia de l'actuació policial», que va permetre «controlar amb gran rapidesa l'amenaça». També s'ha remarcat que les informacions i comunicacions oficials dels diversos serveis públics «han ofert la serenitat necessària en un context tan traumàtic».

Així, s'ha destacat especialment la «reacció cívica» de la societat, que ha mostrat «des del primer moment un immens esperit solidari» i ha «sabut respondre majoritàriament amb la maduresa necessària per a saber distingir entre la utilització espúria de les religions com a font d'extremisme violent i la pacífica convivència de les diverses identitats religioses presents a Catalunya».

«L'execrable objectiu últim dels terroristes és generar por i odi i aniquilar valors essencials com la llibertat o el respecte a la diferència», prossegueix el tex. «Per això, és tant important la resposta serena, solidària i pacífica» de la societat catalana, «una societat democràticament madura i cohesionada entorn de la pluralitat i la llibertat».

El Parlament recorda que els atemptats a Barcelona i Cambrils s'afegeixen als d'altres ciutats del món, «d'una manera especialment sagnant i constant en les zones en conflicte i en països en situació d'extrema pobresa». El «compromís» de Catalunya amb la cultura de pau, recollit a l'Estatut i en la Llei de foment de la pau, «obliga a fer una tasca de prevenció dels extremismes violents», «apostar per la resolució dels conflictes armats i la superació de les situacions d'injustícia». Per això, la cambra es compromet a treballar en diversos àmbits i de forma integral per «millorar l'eficàcia en la prevenció de la radicalització i la lluita contra el terrorisme».

L'escrit acaba apostant per garantir els drets i llibertats individuals i col·lectives que defineixen la democràcia, perquè «la solidaritat, la llibertat i la convivència pacífica en la diversitat són la derrota del terrorisme».

La lectura ha acabat amb un llarg aplaudiment i tots els diputats i convidats dempeus i tot seguit s'ha fet un minut de silenci.

tracking