Diari Més

ATEMPTATS DE BARCELONA I CAMBRILS

La cèl·lula esperava assecar els explosius per atemptar a la Sagrada Família i a altres esglésies

Segons Mohammad Houli Chemlal, que ja està a la presó, els altres membres li van dir que destruir monuments «estava bé»

Mohamed Houli Chemlal, detingut després de l'explosió de la casa d'Alcanar, durant el trasllat cap a l'Audiència Nacional, on ha pres declaració aquest dimarts.

El terrorista ferit a Alcanar confirma al jutge que planejaven un atemptat majorEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cèl·lula terrorista a la qual s'atribueixen els atemptats de Catalunya estava esperant a que s'assequessin els explosius que tenien preparats per atemptar contra monuments i esglésies, entre elles la Sagrada Família, segons va declarar als Mossos Mohammad Houli Chemlal, el ferit en l'explosió d'Alcanar. El detingut, que dimarts a la nit va ingressar a la presó, va corroborar davant el jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, aquesta versió, i va afirmar queels membres de la cèl·lula li van dir que els explosius encara no estaven llestos perquè s'havien d'assecar.

Una vegada secs, els haurien traslladat a furgonetes per fer-los explotar en diverses esglésies. Van parlar de la Sagrada Família com un més d'aquests temples, ja que era el monument més conegut de la capital catalana.

El detingut va afirmar als agents en la seva declaració, i també al jutge, que els terroristes li van dir que, segons l'Islam, destruir monuments estava bé. Segons va explicar, el van convèncer, i com que ell era el més ignorant de tots en matèria religiosa, no sabia que atemptar era una cosa bona. Aquest testimoni i altres indicis van servir als Mossos per estudiar la tesi que la cèl·lula cometria atemptats de més envergadura de forma imminent.

Un explosiu usat pel Daesh

Segons descriuen els experts, l'explosiu que fabricaven a Alcanar, triperòxid de triacetona (TATP), es pot deixar assecar durant unes hores per convertir-lo en pols i fer-lo més potent, però també més inestable. Una vegada sec, cal utilitzar-lo en les properes setmanes, ja que va perdent força explosiva. El TATP, conegut com la mare de Satan i molt usat pel Daesh, es pot fabricar amb materials relativament accessibles, com àcid sulfúric, peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada) i acetona.

En el cas dels terroristes de Ripoll, van comprar entre els dies 1 i 2 d'aquest mes 500 litres d'acetona, la qual cosa fa sospitar que manipulaven aquest explosiu i, segons apunten els experts en la lluita antiterrorista, la calor va poder ser el factor clau perquè els esclatés dimecres passat al xalet d'Alcanar on el manipulaven. Aquest explosiu, que és gairebé tan poderós com la dinamita, és extremadament sensible a impactes, fricció i canvis de temperatura, especialment si és emmagatzemat com a producte sec.

El mateix dimecres a dos quarts de nou de la tarda, tres hores abans de l'explosió de la casa, van adquirir 15 fundes de coixí i brides per a, segons els investigadors, ficar les bombes.

El TATP va ser utilitzat per primera vegada pels terroristes de Hamas el 1997. Àmpliament utilitzat per grups islamistes, encara que Al-Qaida no aconseguís dominar inicialment la seva tècnica, va ser usat en els atemptats de Casablanca de 2003 i en el 7-J de Londres.Els terroristes del Daesh l'han usat diverses vegades, com en els atemptats de París i Brussel·les. Dominen la tècnica per fabricar-lo i difonen a internet aquestes instruccions. Pot presentar dos aspectes: sec i polsegós, la qual cosa el fa extremadament inestable, o gelificat amb aigua o acetona, que el fa més estable.

tracking