Diari Més

Atemptats de Barcelona i Cambrils

Younes Abouyaaqoub va fugir de les Rambles caminant fins a la Zona Universitària, on va apunyalar Pau Pérez

Identificades les 15 víctimes mortals dels atemptats terroristes, en incloure el propietari del cotxe localitzat a Sant Just

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a sala de premsa del Departament d'Interior, el 21 d'agost del 2017

Younes Abouyaaqoub va fugir de les Rambles caminant fins a la Zona Universitària, on va apunyalar Pau PérezACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conductor de la furgoneta de les Rambles de Barcelona, Younes Abouyaaqoub, va fugir de les Rambles caminant, passant pel Mercat de la Boqueria, fins arribar a la Zona Universitària, on hauria apunyalat Pau Pérez, el propietari del Ford Focus localitzat davant l'edifici Walden, a Sant Just Desvern. El jove de 34 anys, doncs, és considerat una víctima més dels atemptats perpetrats a Barcelona i Cambrils, de manera que el balanç s'eleva a 15, totes ja identificades. Els Mossos demanen ara la col·laboració ciutadana per localitzar el terrorista fugitiu, que consideren que és «perillós» i que «podria anar armat». El conseller d'Interior, Joaquim Forn, el conseller de Justícia, Carles Mundó i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, han explicat els últims avenços en la investigació sobre el doble atemptat de Barcelona i Cambrils.

Menys de quatre dies després de l'atemptat a la Rambla, els Mossos han pogut aclarir una de les principals incògnites: la identitat del conductor de la furgoneta assassina. Ara falta localitzar-lo i, a més, acabar de confirmar que l'eximam de Ripoll és un dels dos morts a la casa d'Alcanar, que es podria fer en les properes hores o dies. La localització del fugitiu, que no es descarta que hagi pogut sortir de l'estat, dependrà en part de la col·laboració ciutadana, a qui s'ha fet una crida perquè pugui donar informació sobre el passat del jove marroquí de 22 anys i veí de Ripoll, com per exemple, quins llocs freqüentava o amb qui es veia.

Per arribar a confirmar la identitat del conductor i que coincidís amb la del fugitiu, els Mossos s'han basat en diversos tipus de proves: han trobat restes biològiques iguals a la furgoneta i al Ford Focus robat a la Diagonal i trobat a Sant Just Desvern; hi ha documentació del jove relacionada amb el lloguer del vehicle el dia abans; i apareix en càmeres de seguretat del mercat de la Boqueria poc després de l'atropellament massiu, a més de ser reconegut per algun testimoni en aquest trajecte entre la Boqueria i la Diagonal.

Així, Trapero ha explicat que el jove Younes va sortir del vehicle poc abans de les 17 hores, on viatjava sol, va creuar la Rambla, va entrar a la Boqueria, va sortir per darrere, i, caminant i passant pel carrer Nicaragua i a uns 100 metres del Camp Nou, va arribar entre les 18.10 i les 18.20 hores a la zona universitària, on va assaltar Pau Pérez, que estava aparcant el seu Ford Focus en un dels aparcaments per a estudiants universitaris.

El va apunyalar mortalment, el va deixar al seient del darrere i va agafar el turisme. A la sortida per la Diagonal, a l'alçada de la seu central del RACC, gairebé tocant a Esplugues, es va saltar un control policial, on va accelerar i atropellar a la cama una sergent del cos. Altres mossos van disparar però no el van poder aturar. Poc després va arribar a Sant Just Desvern, davant de l'edifici Walden, on va abandonar el cotxe i el cadàver de Pau Pérez. Allà, cap a les 7 de la tarda, els Mossos li van perdre la pista i van trobar el cos de Pérez al seient del darrere i al costat d'una motxilla. Inicialment els agents pensaven que estava mort pels trets efectuats a la Diagonal, però quan els Tedax van descartar que hi hagués explosius, els forenses van comprovar que Pérez no tenia ferides de bala sinó d'arma blanca.

Trapero ha dit que desconeix si la furgoneta de la Rambla es va aturar a causa de l'activació de l'airbag. El que sí ha afirmat amb rotunditat és que Younes no va usar l'Audi A3 per fugir de Sant Just Desvern. De fet, ha dit que l'Audi A3 de Cambrils no va passar per Barcelona i va fer «moviments incompatibles» amb el recorregut del Younes amb la furgoneta.

Sobre l'eximam de Ripoll, els investigadors consideren que amb gairebé total seguretat va morir en l'explosió d'Alcanar de la nit de dimecres a dijous. Entre la runa de la casa, s'han trobat restes humanes de dues persones diferents. A més, diversos testimonis ubiquen l'imam a la casa i algun dels detinguts també ho ha declarat a la policial.

En aquest punt, Trapero s'ha mostrat un punt indignat per certes especulacions sobre el fet que els Mossos no detectessin abans que la casa d'Alcanar era un niu de terroristes. De fet, ha dit que no tenien cap denúncia que s'estiguessin emmagatzemant més d'un centenar de bombones de gas butà i propà. Així, ha lamentat que «és jugar brut, enganyar la ciutadania i vendre fum» utilitzar les conclusions extretes ara per intentar culpar els Mossos del retard en la investigació. «No es van trobar les 120 bombones quan van entrar els agents després de la primera explosió, sinó unes poques, i primer es van preocupar de la seguretat, com tot bon policia», ha dit. De fet, es va trobar acetona, que serveix per fabricar explosius, però també per elaborar drogues, cosa que va fer sospitar d'un laboratori d'estupefaents.

El que sí que s'ha trobat durant el desenrunament minuciós, que pot durar «setmanes», han estat detonadors i material electrònic relacionat amb explosius, però Trapero ha assegurat que la segona explosió, que va tenir lloc gairebé simultàniament a l'atropellament de la Rambla, va ser fortuïta i no estava programada.

Dels terroristes morts, Trapero no ha confirma que hagin deixat cap missatge de comiat i també ha recordat que en dues setmanes es podrà saber si havien consumit tòxics. També ha reconegut que alguns dels detinguts podria haver obtingut diners a través de la venda en el mercat negre de joies i metalls robats.

Els quatre detinguts, tres a Ripoll i un a Alcanar, ferit en l'explosió de la casa, estant sent traslladats aquest dilluns per la Guàrdia Civil a Madrid, on probablement declararan aquest dimarts davant del jutge de l'Audiència Nacional espanyola Fernando Andreu. De moment els Mossos segueixen considerant que la cèl·lula estava formada per 12 individus, tot i que no es descarten més detencions, i Trapero ha admès que alguns dels detinguts han aportat informació «rellevant» tot i que no ha volgut dir si eren de «penediment». Justament entre aquest diumenge i dilluns els Mossos han trobat diversos vehicles més relacionats amb els terroristes a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, i ja els han traslladat a la seu central d'Egara per ser analitzats a fons.

Sobre les possibles connexions internacionals dels sospitosos, Trapero no n'ha volgut informar perquè primer vol confirmar-ho amb els cossos policials pertinents. Ni ell ni el conseller Mundó han confirmat si l'imam havia mantingut contactes amb implicats en els atemptats de l'11-M, però han negat que els Mossos en sabessin res i han assegurat que en cap cas els contactes es fessin en presons catalanes, sinó que haurien estat a la presó de Castelló, on l'imam va estar empresonat entre el 2010 i el 2014 per tràfic de drogues.

Totes les víctimes ja estan identificades

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat que les 15 víctimes, inclòs Pau Pérez, ja han estat plenament identificats. En total són set dones i vuit homes, dos d'ells menors. Hi ha sis persones de nacionalitat espanyola, una de les quals té doble nacionalitat argentina, tres italianes, dues portugueses, una belga, una nord-americana, una canadenca i una australiana-britànica, el nen de set anys que inicialment es donava per desaparegut. Dels espanyols, hi ha una dona de Saragossa que va morir a Cambrils, i cinc amb residència a Catalunya: dos de Rubí, tiet-avi i nen, una de Barcelona, una de Sant Hipòlit de Voltregà i el de Vilafranca del Penedès. Nou de les víctimes ja han estat entregades a les seves famílies i la resta ho seran en les properes hores o dies.

Mundó ha explicat que deu dels cossos han estat identificats a través de les empremtes dactilars i cinc per ADN. En total, 250 treballadors de la Conselleria de Justícia han treballat en la identificació: uns 110 forenses, 40 tècnics forenses i 100 professionals més entre psicòlegs, traductors i administratius.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, el conseller de Justícia, Carles Mundó i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a sala de premsa del Departament d'Interior, el 21 d'agost del 2017.

Younes Abouyaaqoub va fugir de les Rambles caminant fins a la Zona Universitària, on va apunyalar Pau PérezACN

tracking