Diari Més

Laboral

Un jutge obliga la DGP a pagar per baixa i seqüeles un agent lesionat en acte de servei

El 2013 la Generalitat es va negar a pagar subsidiàriament la indemnització que havia de rebre un mosso que va ser envestit per un vehicle escàpol entre Valls i Tarragona

Imatge d'un mosso d'esquadra en acte de servei.

Un jutge obliga la DGP a pagar per baixa i seqüeles un agent lesionat en acte de serveiMossos d'Esquadra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sentència emesa pel Jutjat Contenciós de Barcelona ha reconegut el dret dels agents lesionats en acte de servei a ser indemnitzats tant per dies de baixa com per les seqüeles. El sindicat USPAC va iniciar aquest procés judicial en raó d’uns fets ocorreguts el 2013, quan un agent en acte de servei va ser envestit per un vehicle escàpol entre Valls i Tarragona conduït per uns individus que l’havien robat a Valls i encastat contra un establiment de Vilallonga del Camp per robar la Caixa enregistradora. El Jutjat va condemnar a l’autor, per un delicte de lesions, a indemnitzar l’agent amb 1.860 euros per dies de baixa i 1.000 per les seqüeles. Finalment el delinqüent va ser declarat insolvent i l’agent lesionat va reclamar subsidiàriament a la Generalitat, la qual es va negar a pagar.

Segons USPAC, donat que recentment hi havia varies sentències que obligaven a indemnitzar als agents, la Direcció General de la Policia (DGP) va optar a principis d’any per modificar el seu criteri I la Llei de Policia 10/1994 «per tal de no pagar». En la modificació s’indica que únicament s’abonen les seqüeles, ja que «si es pagués la indemnització fixada en Sentència, per dies de baixa, suposaria un enriquiment injust de l’agent».

El mateix sindicat també denuncia que quan un Lletrat de la Generalitat defensa un agent en via penal li diu al Mosso d’Esquadra que no reclami a la DGP la indemnització per dies de baixa en cas d’insolvència. A més també denúncia que «hi ha un interès manifest per part dels serveis jurídics de la Generalitat i la DPG en què l’agent sigui indemnitzat amb la menor quantitat possible en un procediment penal», ja que si el condemnat és insolvent és la Generalitat qui l’ha de pagar.

En la sentència el Jutjat Contenciós de Barcelona tomba el nou criteri de la DGP, ja que la sentència indica que l’agent que pateix lesions en acte de servei ha de ser indemnitzat pel total que figuri en Sentència, tant dies de baixa com seqüeles. Per altra banda, el Jutjat també diu que l’argument de l’administració per no pagar les lesions és «fal·laç i inexacte».

Aquesta és la primera sentència guanyada per l’USPAC des de la modificació realitzada pel Govern, de la qual altres agents lesionats en acte de servei podran fer extensió d’efectes.

tracking