Diari Més

Societat

Els fills de maltractadors podran eliminar el cognom patern

Aquesta iniciativa incorpora canvis en la definició de 'violència de gènere' per ampliar-ho a qualsevol «atemptat contra la integritat, la dignitat i la llibertat de les dones»

El Senat deurà ara ratificar aquest document que va aprovar el dilluns, a la Comissió d'Igualtat que se celebrarà aquest divendres.

Els fills de maltractadors podran eliminar el cognom paternPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Atenció psicològica als maltractadors per intentar reduir la seva agressivitat i estrès quan és denunciat per la seva víctima, o garantir el dret dels seus fills a treure's el cognom patern en casos de violència masclista, són algunes de les mesures que proposa el Senat per incorporar en el pacte d'Estat. Així consta en el document de la ponència d'estudi sobre violència masclista aprovat per unanimitat de tots els grups de la Cambra Alta, i que recull 267 iniciatives, moltes coincidents amb les de l'informe de la subcomissió del Congrés.

Però també inclou novetats, com la d'impulsar amb les comunitats «l'assistència psicològica als agressors des del moment de la denúncia per reduir el nivell d'estrès i agressivitat i prevenir danys a la víctima». Una altra de les propostes és «possibilitar als joves el canvi de cognom», garantint el seu dret a treure's el del maltractador si així ho desitja.

Eximir als menors i adolescents del pagament de taxes acadèmiques a través de beques, el dret a l'oblit digital de la víctima perquè el seu nom no aparegui en cap document oficial que pugui facilitar la seva localització, i elaborar protocols d'actuació davant els fenòmens de l'assetjament de carrer, o la violència sexual a les festes populars són unes altres de les novetats.

Per garantir una compensació a les víctimes d'errors del sistema, contempla que l'Estat assumeixi aquesta reparació i obri una investigació perquè no torni a succeir.

Aquesta iniciativa incorpora canvis en la definició de 'violència de gènere' i les seves víctimes per ampliar-ho a qualsevol «atemptat contra la integritat, la dignitat i la llibertat de les dones, independentment de l'àmbit en el qual es produeix». Entre altres reformes legals, el Senat proposa revisar la normativa per modificar el dret de la víctima a no declarar contra el seu agressor en el judici i atorgar validesa, si escau, a la primera declaració que fes durant la recerca. I considera fonamental que la dona, i també els menors, entrin de manera individual a la consulta del metge per «poder parlar obertament» durant les seves cites.

La iniciativa també subratlla la necessitat d'impulsar ajudes i subvencions per a continguts i programes d'entreteniment, cinema, sèries, etc., que fomentin la igualtat i la no discriminació entre homes i dones. Als mitjans, el Senat els aconsella adoptar una guia de bones pràctiques per transmetre aquest tipus d'informacions amb un enfocament adequat «sense caure en la superficialitat», que eviti les imatges, detalls morbosos o la justificació als maltractadors.

Inclou així mateix la possibilitat que els menors de 12 anys puguin «ser escoltats» durant el procediment judicial, i realitzar una macroenquesta que permeti «treure a la llum» el nombre de nens que pateixen o han patit abusos sexuals. En aquest àmbit estadístic, el text considera important visibilitzar a les víctimes indirectes, és a dir, persones, familiars o amics més íntims de la dona per tal de «conèixer la magnitud real» del problema.

Després de sis mesos de reunions de la ponència, en els quals ha acollit la compareixença de 52 experts en la matèria, el Senat deurà ara ratificar aquest document que va aprovar el dilluns, a la Comissió d'Igualtat que se celebrarà aquest divendres.

tracking