Diari Més

Referèndum

El cens de l'1-O es farà amb les dades de l'Oficina del Cens Electoral que la Generalitat té a l'abast

Els Mossos i les policies locals garantiran la normalitat democràtica del referèndum

Imatge general de la presentació de la llei del referèndum a l'auditori del Parlament aquest dimarts.

El cens de l'1-O es farà amb les dades de l'Oficina del Cens Electoral que la Generalitat té a l'abastACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern elaborarà el cens de l'1-O a partir de les dades de la població de Catalunya, unes dades que elabora l’Oficina del Cens Electoral i que la Generalitat té a l’abast. Així ho anuncia la pàgina web 'garanties.cat' que s'ha posat en marxa aquest dimarts al vespre. Una altra de les novetats que desvetlla la informació de la pàgina web és que els Mossos i els policies locals garantiran la normalitat democràtica de la jornada.

Pel que fa al vot dels catalans residents a l'exterior, podran votar sempre que formin part del Cens d'Espanyols Residents Absents (CERA) i que estiguin inscrits al registre del Departament d'Exteriors. El vot es farà efectiu mitjançant un correu que s'adreçarà a les 11 oficines que té el Govern a l'exterior.

La informació de la pàgina web, que s'ordena en 11 punts, assegura que el Referèndum s’organitzarà «de la mateixa manera que totes les jornades electorals» que s’han fet a Catalunya des de la restauració de la democràcia. Amb els mateixos drets, la mateixa normalitat i les mateixes garanties.

La pàgina web dona informació més detallada sobre l'1-O que no està regulada a la llei del referèndum com, per exemple, que la campanya electoral durarà 15 dies. Com en tots els processos electorals, podran participar-hi tots els partits polítics i organitzacions socials acreditats prèviament per defensar una de les dues opcions del Referèndum, afegeix el text.

Pel que fa als catalans i catalanes residents a l’estranger, podran votar, com a totes les eleccions, sempre que formin part del Cens d'Espanyols Residents Absents CERA) i que estiguin inscrits al registre que el Departament d’Exteriors té habilitat per relacionar-se amb els catalans que viuen arreu del món. El vot es farà efectiu mitjançant un correu que s’adreçarà a les 11 oficines que té el Govern l’exterior, assegura el text publicat a la pàgina web.

Durant el procés electoral, els ciutadans rebran la targeta censal per tal que hi puguin participar «amb la màxima normalitat». El Govern farà el cens a partir de les dades de la població de Catalunya, unes dades que elabora l’Oficina del Cens Electoral i que la Generalitat té a l’abast. Per tant, són cridades a votar les persones que tinguin dret a vot a les eleccions al Parlament de Catalunya i que estiguin inscrites al cens elaborat per l’Oficina del Cens Electoral de Catalunya i el vot per correu s’habilitarà «amb normalitat».

La posada en marxa de la pàgina web forma part de la campanya que avui dimarts es posa en marxa i que preveu uns 200 actes arreu del territori per explicar com funcionarà el referèndum i resoldre dubtes.

tracking