Diari Més

Societat

Una web et permet comprovar si ets un dels afectats per una macroestafa telefònica

La Guàrdia Civil ha anunciat el desmantellament d’una trama d’empreses espanyoles que subscrivien usuaris a serveis d’alertes i SMS Premium sense el seu permís

El frau demana trucar a un telèfon que té una tarifa elevada.

La Policia Nacional alerta d'un intent de frau a través de telèfon mòbilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una trama d’almenys sis empreses espanyoles que es dedicaven a subscriure usuaris a serveis d’alerta i SMS Premium sense el seu permís ha estat desmantellada avui per la Guàrdia Civil. Es tracta d’una macroestafa de 30 milions d’euros que ha afectat a gairebé un milió d’usuaris de tot l’Estat. El cos policial ha habilitat una pàgina web perquè els usuaris puguin comprovar si han estat víctimes del frau. En aquesta pàgina web pots introduir el número del teu telèfon mòbil i l’operador que tens contractat per comprovar si has estat víctima de l’estafa. Hi pots accedir a través d’aquest enllaç. Els afectats que vulguin recuperar els seus diners s’han de posar en contacta amb l’operadora per iniciar les reclamacions pertinents.

La investigació es va iniciar quan la Guàrdia Civil va detectar un volum de trucades inusualment alt a dos números de tarificació addicional. En les indagacions van descobrir que les trucades s’estaven produint gràcies a un software maliciós que s’havia instal·lat en el mòbil de diversos clients sense consentiment. En concret hi havia dos tipus d’aplicacions: una trucava a número 803, mentre que l’altre enviava SMS a serveis Premium.

Les empreses que han dut a terme l’estafa normalment enviaven entre 20 i 25 missatges mensuals a un preu d’1,5 euros, per la qual cosa la quantitat estafada al client sumava 30 euros al mes. Els responsables de l’estafa van crear entramats de societats en deu paradisos fiscals per tal d’ingressar els diners sostrets als seus clients.

tracking