Diari Més

Successos

Un jove peruà de 23 anys se suïcida a l'estil de la sèrie de Netflix '13 reasons why'

És una de les sèries més controvertides dels últims anys, ja que posa sobre la taula, de manera explícita, el suïcidi juvenil provocat per l'assetjament escolar

El noi peruà hauria pres la fatal decisió després de patir un desengany amorós.

Un jove peruà de 23 anys se suïcida a l'estil de la sèrie de Netflix '13 reasons why'Netflix

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

'13reasonswhy' o 'Por 13razones' és una sèrie de Netflix, adaptació de la novel·la homònima escrita per Jay Asher, que consta de 13 capítols que mostren a l'espectador les 13 raons per les quals la protagonista,HannahBaker, s'ha suïcidat. És probablement una de les sèries que ha creat més controvèrsia en els últims anys, ja que posa sobre la taula, i de manera explícita, el suïcidi juvenil provocat per l'assetjament escolar. La sinopsi d'aquesta sèrie és molt senzilla:HannahBakers'ha suïcidat, quanDylanencara està paint la mort de la seva companya d'institut, rep 13 cintes decassette.Dylanles ha d'escoltar totes, en cas contrari, el contingut d'aquestes passarà a ser de domini públic. En ellesHannahexplica les 13 raons per les quals s'ha suïcidat i van destinades a les 13 persones que han contribuït amb les seves accions i la seva actitud en la seva mort.

Aquest dilluns la sèrie s'ha tornat a situar en el punt de mira dels seus detractors després que un noi peruà de 23 anys s'hagi suïcidat utilitzant el 'mètodeHannahBaker'. Franco AlonsoLazoMedrano, un enginyer industrial es va suïcidar tirant-se pel balcó del seu apartament, situat en un quart pis, i en presència de la seva mare. Després de ser traslladat a l'hospital San Juan deDios, el servei sanitari peruà va certificar la seva mort. Després se'n va donar constància a la Policia.

Lainvestigació criminalísticaes va traslladar fins al domicili de la víctima, on van trobar dues notes. Una d'elles anava dirigida a la seva exparella, a qui desitja sort a la vida, a l'altra nota hi havia unes instruccions i els noms dels destinataris d'unesgravacionsque tenia al seu ordinador personal. L'enginyer titulat per laUniversidadSanPablo, segons apunten les primeres investigacions, hauria pres la fatal decisió després de patir un desengany amorós.

Lessemblancesentre la sèrie i el succés detallat anteriorment, són evidents.Ésper això que molts detractors de la sèrie de Netflix tenen por que aquesta provoqui un 'efecte Werther'. 'DieLeidendesjungenWerthers' o 'LaspenasdeljovenWerther' és unanovel·laescrita perJohannWolfgangvonGoethe i publicada l'any 1774, on el protagonista acaba suïcidant-se per amor. Itàlia, Alemanya i Dinamarca van arribar a prohibir-la després que es convertís en un objecte de culte, uns 40 joves es van suïcidar. Aquest 'efecte Werther' ha estat present en diversos episodis de la nostra història moderna, per exemple, al Japó la cantantYukikoOkadaes va suïcidar l'any 1986, 28 adolescents van fer el mateix poc després. O laepidèmiade suïcidis l'any 1962 després de la mort deMarilynMonroe.

Els detractors de l'èxit de Netflix argumenten que la història deHannahBakerno tracta el suïcidi amb pedagogia ni parla dels efectes que provoquen aquest tipus de decisions a l'entorn més proper a la víctima. Per altra banda, els defensors de '13reasonswhy' asseguren que l'assetjament escolar i les seves conseqüències són un tema que fa falta tractar i parlar. Defensen la qualitat de la sèrie i del guió deBrianYorkey, que mostra el micro-bullyingde forma explícita.

A l'Estat Espanyol més del 10% dels jovesescolaritzatshapatitbullying, aquesta xifra representa un total de 3.100.000 alumnes.Ésper aquest motiu que la cantant nord-americanaSelenaGómez, productora executiva de la sèrie, defensa el seu missatge, que no és un altre que mostrar al món lesconseqüènciesde l'assetjament escolar i la gravetat d'aquest tipus de micro-bullyingquepateixenmolts escolars, i conscienciar a la societat que d'aquest tema se n'ha de parlar, i molt.

tracking