Diari Més

Laboral

Els estibadors mantenen la vaga perquè «no es garanteix l'ocupació»

Reconeixen avanços en el nou decret, però els consideren «insuficients» i se senten enganyats

Una imatge d'arxiu d'una protesta d'estibadors al Port de Tarragona.

Els estibadors paralitzen l'activitat del port com a mesura de forçaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de la Coordinadora Estatal de Trabajadores del Mar, Antolín Goya, ha anunciat aquest dilluns que els estibadors seguiran amb la vaga convocada contra el segon decret del Govern per modificar el règim d'estiba, perquè no es garanteixen les ocupacions en el sector i se senten enganyats. El decret «no compleix amb la principal demanda dels estibadors» promesa pel ministre de Foment, Ignacio de la Serna, que és garantir l'ocupació dels 6.000 treballadors, per la qual cosa els estibadors es reuniran amb els grups parlamentaris per demanar-los que el Congrés no ho convalidi, ha dit en roda de premsa Antolín García.

Els estibadors reconeixen avanços en el nou decret, com en matèria de formació, amb període de pràctiques en els ports, en el manteniment dels àmbits d'actuació dels estibadors i en l'eliminació de les bonificacions en els contractes temporals. Però consideren aquests avanços «insuficients» quant a la principal demanda, la garantia d'ocupació.

«El principal objectiu del decret és poder acomiadar de forma massiva i amb fons públics els estibadors per col·locar-ne uns altres en pitjors condicions laborals i en benefici de les empreses», sosté Antolín. «La nostra prioritat no és la vaga, sinó la negociació i la garantia de l'ocupació», ha explicat, per la qual cosa els estibadors confien en la responsabilitat dels grups parlamentaris per rebutjar de nou el decret de l'executiu.

La demanda dels estibadors és que es retiri el decret i s'obri una taula de negociació «de debò», perquè «hi ha temps i condicions» per modificar el règim d'estiba «des del diàleg i el consens» i amb l'objectiu comú de complir la sentència del Tribunal de Justícia Europeu. En cas que el decret es convalidés, els sindicats han anunciat la seva intenció d'ampliar el preavís de vaga ja presentat i prendre «més decisions» per combatre-ho.

Tres dies a la setmana de vaga

De moment, els dies de vaga previstos són els dilluns, dimecres i divendres en hores imparells entre el 24 de maig i el 9 de juny. Segons la Coordinadora, el Govern ha mentit en diverses ocasions, una d'elles per dir des de febrer que la multa de la UE a Espanya era imminent, quan encara no s'ha produït. També va mentir el Govern en anunciar la seva voluntat de consensuar la reforma, quan l'ha aprovat sense consultar als treballadors en una mostra d'«autoritarisme i falta de respecte».

Una altra mentida del Govern, segons els estibadors, és a dir que el primer decret era l'única via per adequar-se a les exigències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, quan l'aprovació d'un altre segon decret demostra que no hi ha una solució jurídica única. Els estibadors també estan molestos amb la inclusió en el reial decret del passat divendres de l'acta de mediació de Marcos Peña, qui en realitat és un intermediari del Govern que ha redactat un document «erràtic i desubicat».

Per a Antolín, els sindicats i la patronal estan en condicions d'acordar «el que necessita el sector», però el Govern imposa el dictamen del mediador, que inclou rebaixes salarials, una qüestió que és matèria de negociació en el conveni col·lectiu. «El Govern no es limita a l'execució de la sentència» TJUE, sinó que «va molt més allà», i ha renunciat a negociar amb sindicats i amb empreses per fer-ho amb el Partit Democràtic de Catalunya (PDeCAT), ha denunciat Antolín. Aquest haassegurat que «el Govern s'equivoca en la forma i en els continguts, i si al final l'única forma és la brega serà l'únic culpable del conflicte».

tracking