Diari Més

Societat

Un home estudiant de 16 o 17 anys, perfil d'atès per abús de noves tecnologies

L'Asociación Proyecto Hombre ha presentat les dades d'un estudi sobre les persones que assisteix

El frau demana trucar a un telèfon que té una tarifa elevada.

La Policia Nacional alerta d'un intent de frau a través de telèfon mòbilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Home, estudiant, de 16 o 17 anys, amb problemes de comportament, sense altres addiccions associades i que acudeix al programa per iniciativa de la seva família és el perfil mitjà dels atesos per l'Asociación Proyecto Hombre (APH) per l'abús de les noves tecnologies. Així ho reflecteixen les dades presentades aquest dijous en roda de premsa per l'associació durant l'inici de les XIX jornades de Proyecto Hombre, que en aquesta ocasió tenen per nom 'Submergits al món digital. Un nou repte'.

El president de l'APH, Luis Bononato, ha assenyalat l'«augment lleu» en el nombre de casos que arriben a l'associació per ser tractats per un abús de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació): de tres el 2013 (0,4 % de tots els atesos) a 51 el 2016 (2,8 %). Amb aquests, són un total de 128 les persones assistides pel Projecte Jove dedicat a aquest tema en els últims quatre anys, de les quals un 73% són homes i el 27% dones. I fins a un 58% mostren problemes de comportament, fracàs escolar o conflictes familiars. A més, gairebé el 80% hi acudeix per iniciativa de la família, mentre que el 7% ho fa per iniciativa pròpia, i la resta per altres recursos.

Segons un estudi realitzat per l'APH de Valladolid a més de mil joves, un de cada cinc reconeix fer un «ús abusiu del mòbil» i fins a tres de cada quatre no són conscients dels riscos associats a l'ús d'Internet. Per a Proyecto Hombre, els principals riscos que planteja aquest abús de les TIC en els adolescents és la pèrdua de privadesa, l'accés a continguts inadequats o problemes més concrets com el «sexting» (enviament de continguts de tipus sexual), el «grooming» (adults que contacten amb menors per abusar sexualment d'ells) o el ciberassetjament. I és que, segons aquesta mateixa enquesta, un 80% dels joves enquestats coneix casos d'assetjament a la xarxa en el seu entorn, i un 30% afirma haver rebut imatges de contingut sexual d'altres menors de la seva ciutat.

Bononato ha explicat que el que han de fer els pares no és tant «controlar el temps» que passa el menor a Internet, sinó conèixer les xarxes socials que freqüenta i explicar-li els riscos que pot tenir, encara que la dificultat resideix que «probablement estiguin més limitats en el coneixement de les TIC». «No hem de prohibir o limitar, sinó educar perquè facin un ús adequat dels telèfons mòbils», ha assegurat el president de l'APH, doncs, a diferència de les drogues, aquests «formen part de la vida quotidiana de tota la població».

Per la seva banda, el delegat del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Francisco Babín, ha coincidit en la importància d'educar en el maneig de les TIC, ja que no es tracta d'«una amenaça», sinó d'una «contribució al progrés». També ha demanat «no penjar etiquetes» als joves que fan un ús inadequat o abusiu de les mateixes, que no poden ser qualificats com a «addictes». I, encara que ha reconegut que és un assumpte que «pot ser important», ha demanat «prudència» i evitar una alarma social, ja que hi ha altres consums que preocupen més. «Si magnifiquem el problema, igual que si ho minimitzem, no estem ajudant a la societat», ha asseverat Babín.

tracking