Diari Més

Crònica social

Dos anònims eviten que una família que no podia pagar la llum ingressi a presó

«No han volgut parlar i només sabem que s'han posat en contacte amb la família, han anat al jutjat i han pagat»

Imatge de la façana del número 18 del carrer Santa Anna de Reus on s'ha produït un incendi mortal el 14 de novembre de 2016

pis, dona, incendi, morta, porta, ReusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dues persones, que volen seguir mantenint el seu anonimat, han pagat més de 1.000 euros per evitar que unafamíliaingressi a presó per haver-se «enganxat» a la xarxa elèctrica. Aquest és un altre cas de pobresa energètica, explica la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), d'una família del barri del Cabanyal, a València, que no podia pagar la factura de la llum, ni la multa corresponent, ni la indemnització a Iberdrola que els va imposar el jutge. La suma total és de 2.780 euros,als qualscaldria sumar els interessos de la indemnització i els costos processals.

Marcos,Ana, i la seva fillaAntonia, esvan«enganxar» a la xarxa elèctrica com a últim recurs. La companyia elèctrica els va denunciar i eljutgedóna per provat que «des d'almenys el mes de desembredel 2012fins al mes de novembredel 2013(...) han anat consumint energia elèctrica sense abonar cap import».A causa dela sentència la família havia de retornar 1.339,58 euros a Iberdrola comindmenització i una multa de 4 euros al dia durant quatre mesos per cada membre de la llar, és a dir, 1.440 euros.

Sense recursos

Davant la impossibilitat d'afrontar el pagament dictat al maigdel 2015, i en considerar-se un «delicte de defraudació de fluid elèctric» (contingut en l'article 255.1 del reformat Codi Penal),MarcosiAnavan rebre el passat dia 22 una ordre per ingressar dos mesos a la presó. L'Antonia, però, esdeslliurava d'aquestasentència, ja quetres dies abans va donar a llum a una nena.

LaPAHva posar-se en contacte amb els serveis socials i vainiciaruna campanya a les xarxes socials per ajudar a la família. Segurament gràcies a aquesta iniciativa,el cas va arribar les personesanònimesque han pagat de la seva butxaca la indemnització. «No sabem qui són o si són persones influents. No han volgut parlar ni amb nosaltres i només sabem que s'han posat en contacte amb la família, han anat al jutjat i han pagat». Des de laPAHconsideren que és «injust que s'estigui criminalitzant la pobresa». «És el súmmum que una personahagid'entrar a la presó per ser pobre. No ho podem permetre, hi ha moltes mesures», asseguraCeliaRodríguez, membre de la plataforma.

Ara, segons laPAH, el jutge ha considerat la «bona voluntat» dels acusats, ha suspès l'ingrés a presó i estudia la possibilitat de rebaixar la multa de quatre euros al dia. La família, per fi, descansa i rebutja fer declaracions per no reviure el que consideren un «malson».

tracking