Diari Més

Salut

L'OCU adverteix d'una substància cancerígena a les patates fregides

Les acrilamides són una substància que es produeix en aliments rics en sucre i aminoàcids quan són sotmesos a altes temperatures

L'OCU troba a faltar una millor informació als consumidors sobre com s'han processat certs aliments.

L'OCU adverteix d'una substància cancerígena a les patates fregidesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha aconsellat reduir el consum de productes amb acrilamides, una substància que es produeix en determinats aliments rics en sucre i aminoàcids quan són sotmesos a altes temperatures. Aquesta recomanació es produeix després que l'autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) associés el seu consum amb un major risc de patir càncer.

L'OCUreclama tant al Govern coma escala europeaque s'estableixin límits a la indústria alimentària ihosteleraen els nivells d'acrilamides recomanables per a la salut. «És necessari i urgent una homogeneïtzacióen l'àmbit europeuen aquest sentit.OCUa través deBEUCestà present en les institucions europees reclamant a tots els estats membres una normativa que reguli aquests límits», expliquen. Així mateix, demanda una rebaixa dels actuals nivells acordats en alguns països europeus, i troba a faltar també una millor informació als consumidors sobre com s'han processat certs aliments.

Alguns dels aliments que poden tenir una major concentraciód'acrilamidessón: el cafè, la xicoira, els aperitius de patates i patates fregides, els cereals i les galetes entre d'altres. No obstant això, des de l'OCUindiquen que la forma més comuna de consumir-les per a la majoria dels consumidors durant el dia a dia és a través de les patates fregides i, per tant, la més fàcil de controlar també.

Amb l'objectiu de reduir el seu consum, aconsella cuinar les patates al microones o amb cocció en comptes defreguides, torrades o al forn; abans de cuinar-les, recomana deixar-les en remullpeladesi tallades durant uns 15-30minuts, ja queaixò ajuda a reduir la quantitatd'acrilamidesque es formen; i cuinar-les el temps just, intentant no torrar massa les patates ni el pa, si no el contingut en acrilamides s'arriba a triplicar.

Així mateix, recomana utilitzar patates noves, que no hagin passat molt tempsemmagatzemades perquèaquestes contenen molt més sucre; optar per varietats noves amb baix contingut en sucre; i a l'hora d'emmagatzemar-les buscar un lloc sec i fosc, ja que mai han d'estar per sota de temperatures de6°o7°.

Finalment, aconsella no reutilitzar l'excés d'oli perquè un nombre elevat de fregits poden incrementar molt el contingut en acrilamides; i optar per olis d'oliva igirasolen comptes dels de llavors (girasol, blat de moro o soia) o aquells especials per fregir,perquèla qualitat de l'oli també afecta d'una manera important a augmentar la proporciód'acrilamides.

tracking