Diari Més

Societat

El cafè monodosis entra a la cistella de la compra i la càmera de vídeo en surt

L'Institut Nacional d'Estadística s'ha adequat als nous hàbits en la compra

El centre comercial va registrar més compradors que els comercços de la ciutat.

La calor i la platja guanyen el pols al primer diumenge de rebaixesOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'increment del consum del cafè monodosis, l'auge dels jocs d'atzar i la preferència per la música i el vídeo en línia han portat a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) a incloure aquests productes en la cistella de la compra, de la qual ha tret la càmera de vídeo, el DVD grabable i el brandy.

L'INE revisa a fons cada cinc anys la cistella de la compra i la ponderació dels productes que la componen per adequar-la als nous hàbits i perquè l'índex de preus de consum (IPC) sigui representatiu de la despesa de les llars espanyoles. El reajustament de les ponderacions ha portat a l'INE a donar més pes en l'IPC a l'oci i la cultura, a l'alimentació i a l'habitatge (que inclou l'electricitat), en detriment del transport, així com del vestit i el calçat. La nova base 2016 de l'IPC s'usarà per primera vegada per al càlcul de l'índex de gener, que es publicarà el proper dia 15.

Les actualitzacions de la cistella de la compra suposen un reflex de l'evolució de les pautes de consum dels espanyols, ja que s'eliminen productes de la compra que han deixat tenir pes, i se n'afegeixen uns altres, la rellevància dels quals ha anat en augment. En l'anterior revisió duta a terme el 2011, van entrar les tablets i la depilació làser, i en va sortir el lloguer de pel·lícules, mentre que en la prèvia del 2006 es va incloure la cirurgia estètica i es van excloure les teles que s'utilitzen per a la confecció, entre d'altres exemples.

Amb la base del 2016, la cistella de la compra passa a tenir 479 articles, enfront dels 489d'abans, però no es modifica la mostra, de manera que se seguiran recollint cada mes 220.000 preus en 29.000 establiments de 177 municipis (les 52 capitals de província més altres 125 localitats).

El grup amb major influència dins de l'IPC, els aliments i les begudes no alcohòliques, han augmentat la seva ponderació un 5,5%, mentre que el segon grup més important, el del transport, ha disminuït un 5,9%. El quart grup més influent -els hotels, cafès i restaurants- ha elevat el seu pes un 4,5 %, mentre que el cinquè -el de l'oci i la cultura- és el que més ha pujat en la revisió, fins a un 21,8 %.

tracking