Diari Més

Salut

Un estudi permet detectar les migranyes 40 minuts abans del seu inici

La migranya és una malaltia neurològica que afecta al voltant del 15% de la població europea

La detecció avançada de la migranya permet actuar mèdicament abans contra els seus efectes,

Un estudi permet detectar les migranyes 40 minuts abans del seu iniciPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i de la Complutense (UCM) han desenvolupat una metodologia que prediu amb més antelació les crisis en malalties cròniques com les migranyes, fins 40 minuts abans que es produeixin, permetent avançar la ingesta d’analgèsics.

L’estudi, en fase de prova pilot, ha estat desenvolupat pel Centre de Simulació Computacional de la Politècnica i fa servir xarxes de sensors sense fil no invasives al cos humà, que analitzen senyals biomètrics com la temperatura superficial de la pell, sudoració, ritme cardíac i saturació d’oxigen, entre d’altres.

Els investigadors, en col·laboració amb la Unitat de Cefalees de l’Hospital de la Princesa, han utilitzat un dispositiu comercial de monitoratge ambulatori per al qual han desenvolupat algoritmes de predicció que milloren en fins en 10 minuts els models que s’havien obtingut fins la data.

La migranya és una malaltia neurològica que afecta al voltant del 15% de la població europea i que genera grans costos als centres de salut públics i privats, segons explica l’UPM en un comunicat.

Un horitzó de predicció d’uns 40 minuts es considera prou temps per «actuar i alleujar el dolor» anticipant la ingesta de medicaments, i a més podria ser aplicat per a altres de malalties cròniques.

Els investigadors presenten a més «una estratègia de selecció de models robusta basada en l’estat dels sensors de l’equip de monitoratge» i d'acord als criteris desitjats de qualitat de la predicció, afegeix la nota.

«Amb la metodologia que proposem es pot ajustar la predicció a un compromís entre el conservador (qualitat en la predicció), o l’agosarat (primant el temps d'avançament i augmentant la incertesa), depenent de la disponibilitat dels sensors en cada moment», assenyalen els autors.

Els resultats d’aquest estudi pilot indiquen que els models podrien ser adaptats a les característiques de cada pacient, segons la investigació publicada en el Journal of Biomedical Informatics.

Aquesta nova metodologia es podria aplicar en altres crisis simptomàtiques en què la predicció d’un esdeveniment permeti prendre decisions que mitiguin els efectes, com per exemple «el monitoratge ambulatori de pacients ingressats per un ictus que podria reincidir», conclou l’UPM.

tracking